Prima pagină » Economic » Business » Fiscalitate » EXCLUSIV: Infuzie de venituri bugetare în 2021. Care sunt noile taxe pe industria „păcănelelor”?

EXCLUSIV: Infuzie de venituri bugetare în 2021. Care sunt noile taxe pe industria „păcănelelor”?

EXCLUSIV: Infuzie de venituri bugetare în 2021. Care sunt noile taxe pe industria „păcănelelor”?

Industria jocurilor de noroc, cunoscute în termeni populari drept „păcănele”, ar putea plăti în curând taxe aproape duble. Dacă actul normativ va fi aprobat, la același număr de aparate funcționale în prezent, s-ar obține venituri bugetare suplimentare de circa 75 de milioane euro pe an.

Veste bună pentru proprietari ar fi că lucrurile se mișcă încet, extrem de încet. La mai bine de cinci ani de când a fost propusă, majorarea abia a reușit să depășească săptămâna aceasta faza Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților. Vestea proastă e că a primit aviz pozitiv și are calea deschisă spre adoptare.

Au fost invocate „consecințe nefaste asupra populației”

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc are un singur obiectiv: majorarea taxei pentru „păcănele”, fie că se numesc slot machine, fie videoloterie. În ambele cazuri s-ar putea achita 2.600 de euro anual, pentru fiecare aparat. Nivelul prezent, neschimbat din 2009, este de 8.000 de lei, respectiv puțin peste 1.600 de euro, la cursul valutar actual. Alături de acestea, mai este pomenit un tip de aparat „atribuitor de câștiguri cu risc limitat clasa B”, la care noua taxă va fi de 1.500 de euro.

Păcănelele trebuie să fie supuse unui regim fiscal mai sever pentru a se limita răspândirea acestei activități economice, care poate avea consecințe nefaste asupra populației., se arată în expunerea de motive din anul propunerii proiectului de lege.

„Mai mult decât atât, prin această modificare s-ar asigura colectarea unor sume mult mai însemnate la bugetul de stat, care a avut de suferit ca urmare a reformelor fiscale recente”, continua argumentația citată. Măsura vizează doar aparatele fizice și nu pomenește nimic de taxarea operatorilor din mediul virtual.

Inițiativa a mai trecut prin Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților în martie 2017, când a primit aviz negativ. Supusă votului în septembrie 2017, a fost respinsă cu 260 de voturi, în favoarea ei exprimându-se doar 13 parlamentari, un altul abținându-se.

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), anul trecut în România erau licențiați 272 de operatori de slot machines, funcționau 70.743 de aparate cu câştiguri nelimitate și 4.473 cu câştiguri limitate.