Prima pagină » Economic » Business » Fiscalitate » Pandemia trece, Codul Fiscal rămâne: Vechii parlamentari au uitat să aprobe modificarea pentru a elimina plafonul la sponsorizări

Pandemia trece, Codul Fiscal rămâne: Vechii parlamentari au uitat să aprobe modificarea pentru a elimina plafonul la sponsorizări

Pandemia trece, Codul Fiscal rămâne: Vechii parlamentari au uitat să aprobe modificarea pentru a elimina plafonul la sponsorizări
Parlamentar PNL, infectat cu Sars Cov 2: „Inevitabilul s-a produs, din păcate” / Sursă Foto: Mediafax Foto

O modificare în Codul Fiscal, prin care sunt permise sponsorizări mai mari din partea companiilor pentru combaterea noului coronavirus, recunoscute în deducerea din profitul impozabil, a rămas în aer după ce foștii parlamentari nu și-au găsit timp de o jumătate de an să o voteze.

În cazul fondurilor sau bunurilor oferite de persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv unități de cult, sumele aferente se scad din impozitul pe profit datorat doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data încheierii contractului, în registrul entităților/ unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

Conform legii 227/2015, cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat și cheltuielile privind bursele private pot fi scăzute, în cuantum maxim de 0,75% din cifra de afaceri sau 20% din profitul brut datorat, înainte de calcularea impozitului pe profit.

Modificarea Codului Fiscal, încă neaprobată de către Parlament, prevede anularea plafonului impus sponsorizărilor, dacă destinația acestora vizează combaterea Covid -19.

Inițiativa de modificare a Codului Fiscal apare în contextul în care cetățenii și companiile private au sponsorizat numeroase instituții publice implicate direct în combaterea pandemiei.

„Este timpul ca statul român să fie solidar și să deroge de la Codul Fiscal astfel încât aceste sponsorizări să fie deductibile integral din baza de impozitare pentru stabilirea impozitul pe profit, chiar dacă sumele depășesc plafoanele actuale de deductibilitate prevăzute de lege”, se arată în expunerea de motive a noului act legislativ.

Introdus pe data de 7 iulie a.c., a reușit ca în jumătate de an să fie doar în faza de avizare în Camera Deputaților la Comisia pentru industrii și servicii, Comisia juridică, de disciplină și imunităţi și Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare. Aceasta din urmă l-a avut pe ordinea de zi de săptămâna trecută, dar este clar că nu ar fi luat nicio decizie până nu se va întruni noul parlament.

Pentru că noul act normativ, inițiat în iulie, nu a fost adoptat până în 6 decembrie, data alegerilor parlamentare din acest an, revine noului parlament sarcina de a-l adopta în regim de urgență, eventual până la trecerea pandemiei, pentru ca entitățile care susțin măsurile de combatere a acesteia să și beneficieze de această facilitate.