Prima pagină » Economic » Business » Fiscalitate » Schimbări: Guvernul a modificat Codul Fiscal și Legea Contabilității. Motivele pentru care a recurs la această decizie

Schimbări: Guvernul a modificat Codul Fiscal și Legea Contabilității. Motivele pentru care a recurs la această decizie

Schimbări: Guvernul a modificat Codul Fiscal și Legea Contabilității. Motivele pentru care a recurs la această decizie

Guvernul României a aprobat, miercuri, o Ordonanță de Urgență ce modifică sau completează 16 articole din legea Codului Fiscal și 18 articole din Legea Contabilității.

Au fost adoptate în ultimul an mai multe acte normative și aplicarea acestora nu se putea face pentru că interpretarea era dificilă și a trebuit să corectăm aceste lucruri”, a declarat premierul Florin Cîțu miercuri, la finalul ședinței de Guvern.

Principalele completări aduse Codului Fiscal și Legii Contabilității

În ceea ce privește Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, una dintre decizii vizează să nu fie impozabilă contravaloarea serviciilor turistice şi/ sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajații proprii şi membrii de familie ai acestora. Valoarea totală nu trebuie să depășească, într-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nivelul unui câştig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate.

Altă modificare se referă la beneficiarii de venituri din salarii şi asimilate salariilor, care datorează un impozit lunar, final, calculat  şi reţinut la  sursă  de  către  plătitorii  de  venituri, cu  excepția persoanelor fizice care realizează în România venituri din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a contractelor de muncă încheiate cu angajatori care nu sunt rezidenți fiscali români.

Termenul de depunere a declaraţiei anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale, este până la data de 15 aprilie 2021, inclusiv.

În ceea ce privește Legea Contabilității sunt modificări ce se referă, printre altele, la înregistrarea  în  contabilitate  a  operaţiunilor  determinate  de  fuziunea, divizarea sau transformarea ori lichidarea activităţii precum și la data de păstrare a situațiilor financiare și a raportărilor contabile.

Principalele motive care au generat modificările

Conform notei de fundamentare a Ordonanței de Urgență, o parte din modificările legislative au fost făcute având în vedere necesitatea revizuirii măsurii de stabilire a regimului fiscal aferent unor  cheltuieli  înregistrate  de  contribuabilii  plătitori  de  impozit  pe  profit  care  derulează tranzacții cu o persoană situată într-un stat care, la data înregistrării cheltuielilor, este inclus în  Lista Uniunii  Europene a  jurisdicţiilor  necooperante  în  scopuri fiscale,

Alte modificări au fost generate de necesitatea corelării prevederilor existente privind veniturile din salarii și asimilate salariilor, neimpozabile, cu reglementările similare privind veniturile  care nu intra în baza de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii.

S-a mai luat în considerare și necesitatea corelării termenului de depunere a declaraţiei anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale cu termenul de depunere a declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale  datorate  de persoanele fizice, în cazul contribuabililor care realizează venituri din activități agricole pentru care venitul anual se stabilește pe baza normelor de venit.