Sondaj EY România: Aproape jumătate din companii se așteaptă la creșterea cifrei de afaceri în 2021. Care au fost cele mai accesate facilități fiscale
Aproape jumătate dintre companiile participante la Conferința anuală de fiscalitate 2021 EY România anticipează pentru acest an creșteri ale cifrelor de afaceri, iar un procent similar apreciază că facilitățile acordate de stat în 2020 au ajutat puțin sau foarte puțin.
Anul 2021 începe cu semnale pozitive în privința previziunilor de creștere din partea mediului de afaceri, dar și din partea instituțiilor statului, în special în privința dezvoltării procesului de digitalizare, au transmis reprezentanții organizației EY, la finalul Conferinței anuale de fiscalitate 2021.
Cât de mult au ajutat facilitățile fiscale
O mare parte din companii (49,4%) anticipează pentru anul 2021 creșteri ale cifrelor de afaceri, conform rezultatelor sondajului derulat în rândul a peste 1000 de reprezentanți ai mediului de afaceri participanți la acest eveniment.
Întrebați în ce măsură au fost ajutați de facilitățile oferite de stat, aproximativ 50% dintre respondenți au spus că puțin sau foarte puțin. „Explicația ar putea fi că aceste facilități fie au venit prea târziu, fie agenții economici în cauză nu le-au putut accesa”, a explicat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Asistență fiscală și juridică pentru clusterul de Sud al regiunii EY Europa Centrală și de Sud-Est și Asia Centrală (CESA).
Pe de altă parte, din rândul companiilor care au apelat la facilitățile fiscale oferite de stat în perioada stării de urgență și de alertă, de departe cea mai utilizată este reducerea la plata impozitului pe profit – menționată de 40% dintre respondenți, urmată de șomajul tehnic – 23% dintre respondenți, eșalonarea la plată – 9% și ajutor de stat – 9%.
Conform sondajul EY, 44% dintre respondenți au folosit o singură facilitate fiscală, 15% două facilități fiscale și 12% trei facilități fiscale în cursul anului 2020.
„Schimbările pe care le trăim sunt necesare. Traversăm o perioadă dificilă, care poate fi văzută ca un moment de accelerare a anumitor procese – cum ar fi digitalizarea. Ne așteptăm și la alte măsuri de susținere a mediului de afaceri – din câte înțelegem, vor fi noi scheme de ajutor de stat promovate pe platforma unora dintre fondurile europene de care România va beneficia”, a punctat Mihaela Mitroi.
Alex Milcev: „Digitalizarea economiei globale, cel mai mare catalizator al schimbării recente”
Digitalizarea instituțiilor statului, care să ușureze inspecțiile fiscale, este una dintre marile așteptări ale mediului de afaceri.
Președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, invitatul special al Conferinței, a dat asigurări că procesul de digitalizare a instituției va continua și în acest și a anunțat că în luna februarie vor avea loc consultări cu toți actorii implicați pentru implementarea sistemului informatic SAF-T, respectiv fișierul standard de audit, care ar urma să fie finalizat în luna iulie.
„Digitalul cred că fost cuvântul anului 2020, iar digitalizarea economiei globale – cel mai mare catalizator al schimbării recente. Și în România, în multe domenii, digitalizarea s-a produs aproape peste noapte. Anul acesta, după mulți alții în care acest proces a trenat, sistemul SAF-T ar putea să înceapă să funcționeze”, a declarat Alex Milcev, liderul practicii de Asistență Fiscală și Juridică, EY România.
„Nu vom asista la majorări ale taxelor, după cum înțelegem din declarațiile oficialilor, în ciuda presiunilor asupra bugetului de stat, provocate de deficitul înregistrat în 2020. În schimb, companiile trebuie să se pregătească, pentru că numărul raportărilor către instituțiile de stat este în creștere, cum ar fi, de exemplu, așteptatul SAF-T sau iminentele raportări pe DAC 6”, a precizat și Mihaela Mitroi.