Prima pagină » Economic » Business » IMM INVEST 2021. Dumitru Nancu, director FNGCIMM: Am introdus trei noi categorii de întreprinderi eligibile și vizăm dublarea numărului de beneficiari

IMM INVEST 2021. Dumitru Nancu, director FNGCIMM: Am introdus trei noi categorii de întreprinderi eligibile și vizăm dublarea numărului de beneficiari

IMM INVEST 2021. Dumitru Nancu, director FNGCIMM: Am introdus trei noi categorii de întreprinderi eligibile și vizăm dublarea numărului de beneficiari

Peste 25.000 de IMM-uri au beneficiat de programul IMM Invest în 2020, iar autoritățile vor să dubleze numărul de beneficiari în 2021, a anunţat directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Dumitru Nancu, într-o conferință de presă organizată miercuri de Banca Comercială Română (BCR). Anul acesta, Guvernul a operat câteva modificări în ce privește eligibilitatea în cadrul programului și a introdus trei noi categorii de beneficiari. 

Plafonul de 14 miliarde lei de care dispune Programul IMM Invest este deja suprasubscris de finanţatori, iar acesta este un semnal extrem de bun pentru economie, a precizat anterior Dumitru Nancu.

IMM Invest, principala sursă de finanțare a IMM-urilor în 2020

Cifrele arată că IMM Invest a fost principala sursă de finanțare a IMM-urilor în 2020, programul a început în iunie anul trecut cu primul credit garantat, spune Nancu.

„Am închis anul 2020 cu două din 4 IMM-uri bancabile, de la un IMM din patru.  10% din mediul de business, după cifra de afaceri, a accesat acest program. Am derulat programul în colaborare cu 21 de instituții bancare. Anul trecut 25.586 de IMM-uri au beneficiat de acest program.  În total, finanțarea infuzată în economie a fost de 15 miliarde de lei. Aproximativ de 1,5% din PIB. În ce privește impactul fiscal, programul a dus la salvarea a 446.000 de locuri de muncă, potrivit cifrelor Institutului Național de Statistică. Șomajul s-ar fi dublat în lipsa acestui program. În total, impozitele plătite pentru angajați de întreprinderile care au beneficiat de finanțare este de peste 7,7 miliarde lei, TVA-ul întors către stat a fost de 36 miliarde lei, iar impozitul pe venit s-a ridicat la 1,6 miliarde lei”, a spus directorul FNGCIMM în cadrul conferinței.

Gradul de multiplicare în economie a finanțărilor prin IMM Invest este, astfel, de 7 ori.

Principalele modificări aduse IMM Invest în 2021: trei noi categorii de beneficiari

În 2021, programele derulate – IMM Invest (plafon 14 miliarde lei), Agro IMM Invest (plafon un miliard lei), IMM Leasing (plafon 2 miliarde lei) și IMM Factor (plafon un miliard lei)  – au fost modificate astfel încât să poată crește numărul de beneficiari. Au fost introduse trei noi categorii de beneficiari. Una dintre acestea sunt întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie (care au unul dintre indicatorii cifra de afaceri sau numărul de angajați sub plafonul din 2020). În 2021, procentul de garantare este de maxim 80% pentru acest tip de întreprinderi. În al doilea rând, o mare parte dintre fermieri devin eligibili și în programul IMM Invest, dar și în Agro IMM Invest. O a treia categorie de beneficiari eligibili în 2021 este aceea a profesiilor liberale (așa cum sunt definite de Articolul 3 din Legea 287 / 2009), pe care Guvernul a introdus-o după ce a notificat Comisia Europeană cu privire la această intenție.

FNGCIMM a introdus, la inițiativa mediului privat, o modificare în ce privește condițiile de eligibilitate din punctul de vedere al analizei, astfel încât un mai mare număr de beneficiari să devină eligibili.

Mai multe detalii despre particularitățile programului derulat în acest an pot fi regăsite în Ghidul IMM Invest 2021, care poate fi accesat pe site-ul BCR

Ghidul oferă sfaturi utile pentru finanțare, informații privind modul în care poate fi accesată finanțarea prin programul IMM Invest și ce pași trebuie urmați pentru primirea finanțării, criteriile de eligibilitate și documente necesare.

Ce tipuri de finanțări pot fi accesate prin IMM Invest prin BCR

  • Credite pentru investiții până la maximum 10 milioane de lei pentru companii microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii:
  • Maximum 80% garanție de stat aplicată la principal;
  • Maturitate: 72 luni;
  • Perioada de grație: maximum 18 luni;
  • Dobânda: ROBOR 3M + 1,99%;
  • Garanții colaterale, care, împreună cu garanția de stat și ipoteca legală imobiliară și/sau mobiliară asupra activelor achiziționate din credit, acoperă în proporție de cel puțin 100% din valoarea finanțării.

Se acordă credite pentru capital de lucru (linie de credit sau credit în rate) de până la 500.000 de lei pentru microîntreprinderi, 1 milion de lei pentru întreprinderi mici, 5 milioane de lei pentru întreprinderile mijlocii, cu maximum 80% garanție de stat aplicată la principal (credite de până în 1 milion de lei) și maximum 90% garanție de stat aplicată la principal (credite de până în 5 milioane de lei). Creditele au maturitatea la 36 luni, cu posibilitatea de prelungire pe încă 36 luni (din care ultimele 12 luni rambursare în rate), iar dobânda este ROBOR 3M + 2,45%.

Banca Comercială Română şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri au organizat miercuri, 14 aprilie, un eveniment online în care au fost prezentate noutăţile programului IMM Invest în 2021 şi rezultatele obţinute anul trecut.

În cadrul întâlnirii, echipa BCR a prezentat rezultatele unui studiu realizat pe un eşantion de peste 200 de antreprenori care au accesat o finanţare IMM Invest în 2020.

La eveniment au vorbit Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM, Bogdan Speteanu, director executiv Produse Corporate în cadrul BCR, şi Eleni Skoura, director executiv Produse şi Segmente Retail în cadrul BCR.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și