Problemele generate de Covid – 19 nu doar că nu au diminuat comerțul în anul care a trecut, dar au dus la o creștere semnificativă a sa. Există sectoare unde s-a înregistrat un plus de peste zece procente dar și zone cu scăderi la fel de mari.
Conform datelor prezentate miercuri de Institutul Național de Statistică, în intervalul ianuarie 2020 – ianuarie 2021 comerțul cu ridicata (cu excepţia celui cu autovehicule şi motociclete) a crescut pe ansamblu cu 5,4%.
Explicația vine din câteva sectoare cu o dinamică a vânzărilor extrem de bună, generată tocmai de pandemie și de faptul că multă lume a fost obligată să rămână o perioadă mai lungă în case: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+12,4%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+11,1%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+9,5%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,3%) și comerţul cu ridicata nespecializat (+9,2%).
Nu toate sectoarele din comerț au avut însă de câștigat. Există zone puternic afectate, cum este cazul activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-10,8%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-5,6%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse(-0,1%).
Un adevărat vârf al vânzărilor a fost consemnat în decembrie 2020, motiv pentru care cifra de afaceri din ianuarie a scăzut, comparativ cu luna precedentă, pe ansamblu, cu 18,7%
Explicația vine din diminuarea volumului de vânzări în domeniile care erau fruntașe.
S-au confruntat cu o puternică scădere a cifrei de afaceri comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-29,0%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-26,3%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-25,6%), comerţul cu ridicata nespecializat (-20,2%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-19,6%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-17,2%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-15,7%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-13,8%).
În acest context s-a ajuns la o scumpire cu 3,8% a mărfurilor nealimentare, la nivelul lui februarie 2021, și la una de 2,7% la nivelul celor alimentare.
Cât privește prognoza referitoare la inflație, Banca Națională a anunțat marți o estimare de 3,4% pentru acest an și de 2,8% la sfârşitul anului 2022.