BUZĂU. Peste jumătate dintre gospodăriile din Buzău nu sunt conectate la rețeaua de canalizare, iar locuitorii au probleme cu șomajul. Care este „punctul forte” al județului
Peste jumătate dintre gospodăriile din Buzău nu sunt racordate la rețeaua publică de canalizare. Totodată, rata șomajului este una dintre cele mai ridicate din țară. Cu toate acestea, în ceea ce privește rata criminalității, respectiv numărul de persoane găsite vinovate de o instanță de judecată, județul ocupă locul trei la nivel național, având un număr redus de persoane condamnate.
Doar 124 de persoane la 100.000 de locuitori au fost condamnate definitiv de către o instanță de judecată din Buzău, în condițiile în care media națională a fost, în 2011, cu 44% mai mare.
Pe ce loc s-a clasat Buzău în topul gândul
Buzău s-a clasat pe locul 25 în topul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, clasament realizat de gândul pe baza a șapte indicatori socio-economici relevanți.
Mai exact, s-au luat în calcul, cu ponderi diferite, rata șomajului, salariul mediu net, suprafața spațiilor verzi din localități, rata criminalității, procentul gospodăriilor conectate la canalizare, productivitatea (PIB-ul pe cap de locuitor) și speranța de viață.
Un alt „punct forte” al județului a fost speranța de viață, de 73,6 ani, ușor peste media națională de 73,4 ani.
(Click pentru a mări)
FOTO: gândul.info
Productivitatea locuitorilor din Buzău, respectiv contribuția medie a unui cetățean la economia locală, este printre cele mai reduse din România, respectiv 4.483 de euro (locul 30 din 42), cu 34,3% mai puțin decât media națională de 6.826 de euro.
PIB-ul pe cap de locuitor este un bun indicator al dinamicii mediului de afaceri din regiune. O productivitate ridicată înseamnă un mediu de afaceri activ și locuri de muncă bine plătite.
Economia din Buzău a primit o lovitură dură la începutul anului după ce grupul rus Mechel a vândut, pentru prețul simbolic de 230 de lei, combinatele metalurgice pe care le deținerea în România către firma Invest Nikarom, controlată de două persoane cu cetățenie rusă.
Printre combinatele vândute se numără și Ductil Steel de la Buzău. Combinatul care a avut în 2011 afaceri de peste 247,2 milioane de euro, asigurând peste 1.500 de locuri de muncă, a cerut insolvența la jumătatea lunii trecute.
Una dintre cele mai importante companii din Buzău este producătorul de ulei Bunge România, lider de piață, filială a grupului american cu același nume. În 2011, compania a avut afaceri de peste 324,9 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Grupul industrial-agricol Romet, deținut de omul de afaceri Constantinc Toma, a avut de asemenea în 2011 afaceri de peste 147,2 milioane de euro.