Adrian Câciu dezminte această informație și, mai mult, afirmă că o creștere a taxelor ar folosi doar băncilor:
De ce spune un economist, șef de bancă, că o să crească TVA-ul? Păi, pentru că o să-i creasca lui bonusul și profitul băncii la care lucrează! Pe seama tuturor, dar ce contează pentru el?”
„Cred că TVA-ul va crește. S-a discutat deja cu instituțiile financiare internaționale și știu asta de la instituțiile financiare internaționale. Dacă vă mai spune vreun politician anul ăsta că nu cresc la anul impozitele, să știți că minte!. Oricare ar fi el, de la prim-ministru până la ultimul angajat al Guvernului, vor crește sigur taxele, probabil începând cu TVA-ul”, a declarat Dan Bucșa, Lead CEE Economist UniCredit Bank AG.
Bucșa a mai exprimat această idee într-un raport anterior al băncii.
În timp ce premierul Marcel Ciolacu continuă să nege că TVA-ul va crește, cel puțin la alimente și medicamente, ne așteptăm la o creștere a cotei TVA (cu două puncte procentuale pentru cota principală) și la majorarea accizelor și a impozitelor pe proprietate.
De asemenea, economistul Sorin Anagnoste, prodecan al Facultăţii Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine, a exprimat aceeași idee într-o opinie transmisă HotNews.ro: „O mare pare din populație a economisit de teama preconizatelor creșteri de taxe după alegeri. Ele vor veni 100%, acum depinde în ce formă. Guvernul insistă pe impozitarea muncii (ex. cotă unică mărită, impozitare progresivă etc.) și alte creșteri de taxe (ex. TVA). Atenție, munca este deja impozitată peste media europeană!”.
Păi daca crește TVA, crește inflația. Dacă va crește inflația, cresc dobânzile. Dacă cresc dobânzile, el, economistul șef de bancă, vinde scump banii ieftini pe care ii avea. Când vinde scump, crește profitul bancii și bonusul lui. Deci, cine vrea să crească TVA-ul?”, încheie ministrul Adrian Câciu argumentația pe Facebook.