CĂDERE LIBERĂ pe bursele din toată lumea. Bursa din New York, oprită din nou
Bursele americane încep şedinţa de tranzacţionare în cădere liberă, în linie cu bursele europene. Discursul lui Trump prin care s-a anunțat sistarea parțială a zborurilor dinspre Europa către SUA a indus un flux de vânzări masive pe bursă, iar efectul este unul de tsunami.
Bursele americane încep ziua în cădere liberă: Dow Jones pierde 1.700 de puncte la 15 minute de la deschidere. Tranzacţionarea a fost suspendată din nou, după oprirea de 15 minute de zilele trecute.
Bursele asiatice și europene, la pământ
Evoluţia de la New York este în tendinţă cu mersul burselor asiatice şi europene, care au scăzut masiv joi şi la începutul săptămânii. Indicele Dow Jones se tranzacţiona în scădere cu peste 1.700 de puncte, sau 7,2%, înainte de întreruperea tranzacţionării. Referinţa S&P 500 s-a prăbuşit cu 8,1%, iar coşul de acţiuni al sectorului tehnologic american, Nasdaq Composite, marca o pierdere de 8,3% după reluarea tranzacţiilor.
Pieţele au fost de asemenea dezamăgite de măsurile economice anunţate de administraţia Trump pentru ameliorarea impactului pandemiei asupra sectorul privat, care au inclus doar o amânare de 3 luni a plăţii taxelor pentru indivizi şi IMM-uri şi împrumuturi la dobânzi scăzute pentru companiile afectate.
Anunțul lui Trump a destabilizat piețele financiare
Bursele americane au deschis şedinţa de tranzacţionare de la New York în cădere liberă joi, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că toate zborurile din Uniunea Europeană către Statele Unite vor fi suspendate pentru 30 de zile din cauza pandemiei de coronavirus.
Principalii indici bursieri americani s-au prăbuşit la deschidere cu peste 7% după un picaj similar suferit la începutul săptămânii.
Cea mai mare cădere de la criza din 2008
Scăderea de luni a fost cea mai mare de la criza financiară din 2008 încoace, după ce temerile privind o recesiune globală au fost amplificate de răspândirea coronavirusului şi prăbuşirea de peste 20% a cotaţiilor internaţionale la ţiţei.
Tranzacţionarea a fost suspendată joi timp de 15 minute pentru a doua oară în această săptămână şi reluată ulterior după ce un soft care menit să oprească prăbuşirea preţurilor s-a activat.
Volatilitatea extremă a dominat ultimele două săptămâni de pe pieţele bursiere internaţionale în condiţiile în care efectele economice ale coronavirusului sunt încă neclare, iar aşteptările la o revenire rapidă devin din ce în ce mai nerealiste.
Restricția anunțată de Trump taie 3 miliarde dolari din economia SUA
Suspendarea zborurilor dinspre UE intră în vigoare vineri, la miezul nopţii, şi se aplică ţărilor din spaţiul Schengen. Interdicţia nu se aplică Marii Britanii, care a ieşit la finalul lunii ianuarie din UE.
Restricţia anunţată de Trump ar putea costa economia americană peste 3 miliarde de dolari, a avertizat joi US Travel Association, organizaţia care reprezintă industria de turism şi călătorii.
În martie 2019, în Statele Unite au intrat 850.000 de turişti din Europa, adică 29% din numărul total al turiştilor străini. Aceştia au cheltuit 3,4 miliarde de dolari pe teritoriul american.
Anunțul OMS a accelerat panica pe burse
Evoluţia bursieră de la New York vine după ce şedinţa bursieră de la mijlocul săptămânii s-a încheiat cu scăderi de aproape 5% pentru referinţa S&P 500 şi de aproape 6% pentru indicele Dow Jones Industrial Average. Bursele americane au confirmat miercuri intrarea în teritoriul „urşilor”, confirmată după ce un indice scade cu peste 20% de la cel mai recent nivel record.
Scăderile s-au amplificat după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat oficial pandemie de coronavirus.
De asemenea, preţul petrolului Brent, de referinţă pentru piaţa europeană, scădea la ora transmiterii ştirii cu 7%, indicând aşteptările cu privire la reducerea cererii şi implicit o recesiune globală.
Bursa de la București, în trendul general
Şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis ziua cu scăderi masive, de 6% pentru cei nouă indici, în tendinţă cu bursele europene, care se îndreptau spre ce mai proastă zi din ultimii zece ani în condiţiile în care pierderile erau şi de peste 10% pentru bursa de la Paris şi cea de la Frankfurt.