Căderea Deutsche Bank a afectat toată Europa: cea mai slabă săptămână pentru burse
Acțiunile creditorului german s-au prăbușit cu 8,4%, îndreptându-se spre cea mai mare scădere din iunie, după ce a primit amenda de 14 miliarde de dolari din partea Departamentului de Justiție din SUA. Royal Bank of Scotland și Credit Suisse au scăzut de asemenea cu peste 4,8%.
Scăderile în lanț ilustrează vulnerabilitatea revenirii din ultima perioadă, în ultima săptămână creditorii europeni scăzând cu 5,3%, ștergând aproape o treime din câștigurile din ultimele două luni.
Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 0,5% în Londra, scăzând pentru a șasea oară în șapte zile. Îngrijorările legate de creditori, precum și teama investitorilor că băncile centrale nu vor extinde măsurile de stimulare a economiei, au tras în jos indicele de referință pentru a doua săptămână consecutiv. Indicele a pierdut 2% în ultimele cinci zile, iar nivelul de tranzacționare este la minimul ultimelor șase săptămâni.
În timp ce președintele BCE Mario Draghi a lăsat de înțeles săptămâna trecută că nu este nevoie de măsuri suplimentare de relaxare fiscală, măsurile déjà luate au ridicat semne de întrebare în legătură cu profitabilitatea creditorilor.
Acțiunile din Italia și Portugalia au scăzut cel mai puternic în vestul Europei, în condițiile în care majoritatea industriilor din Stoxx 600 au scăzut.
Indicele DAX al bursei din Frankfurt a înregistrat un declin de 1,1% în condițiile în care scandalul Deutsche a lovit puternic bursa. BMW și Volkswagen au scăzut de asemenea cu peste 2%.
Fiat Chrysler a scăzut cu 2,2% după ce a anunțat că este posibil să recheme în fabrici 1,4 milioane de mașini și campioane, în timp ce firma britanică SVG Capital a scăzut cu 4,8%.