Prima pagină » Economic » CĂLĂRAȘI. Călărășenii trăiesc puțin și mulți dintre ei nu au locuințe dotate cu instalații de canalizare. La ce capitol „excelează”

CĂLĂRAȘI. Călărășenii trăiesc puțin și mulți dintre ei nu au locuințe dotate cu instalații de canalizare. La ce capitol „excelează”

Al cincilea cel mai redus nivel de trai din România se înregistrează în județul Călărași, el poziționându-se pe locul 38 în clasamentul realizat de gândul. Călărășenii sunt unii dintre românii care nu ajung la vârste foarte înaintate și au puține locuințe cu băi în interior.

Al cincilea cel mai redus nivel de trai din România se înregistrează în județul Călărași, el poziționându-se pe locul 38 în clasamentul realizat de gândul. Călărășenii sunt unii dintre românii care nu ajung la vârste foarte înaintate și au puține locuințe cu băi în interior. Totodată, se estimează că ei vor avea în 2013 una dintre cele mai mici contribuții la economia locală din întreaga țară. Partea pozitivă a traiului în această regiune este rata criminalității, una dintre cele mai scăzute din România.

Un locuitor al județului Călărași trăiește, în medie 71,8 ani, aceasta fiind a treia cea mai mică speranță de viață la naștere la nivel național, după cea înregistrată în rândul populației din județele Satu Mare și Tulcea. Despre călărășeni se poate spune, de asemenea, că trăiesc în medie cu aproape patru ani mai puțin decât bucureștenii – românii cu cea mai ridicată speranță de viață.

Mai puțin de jumătate dintre locuințele călărășenilor sunt dotate cu instalații de canalizate. Astfel, în această regiune 44,4% dintre gospodării au băi în interior, față de peste 85% în Brașov sau București – lider la nivel național din acest punct de vedere.

Contribuția locuitorilor județului Călărași la economia locală va fi și ea una redusă anul acesta, potrivit estimărilor Comisiei Naționale de Prognoză. Valoarea ei nu va depăși 4.403 euro pe cap de locuitor și va fi cu 2.423 de euro sub media națională.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Una dintre companii cu cel mai semnificativ aport la economia locală este producătorul de cereale Agro-Chirnogi. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, cifra de afaceri a Agro-Chirnogi ajungea, în 2011, la 1,1 miliarde de lei, iar profitul net obținut era de 20,8 milioane de lei. În aceeași perioadă, producătorul de cereale avea 574 de angajați.

Un punct forte al traiului din această regiune îl reprezintă rata scăzută a criminalității. În 2011, aici au fost condamnate definitiv 154 de persoane la fiecare 100.000 de locuitori, Călărașiul fiind depășit la acest capitol doar de județele Ilfov Vâlcea, Buzău, Bacău și Prahova.

Citește și