Prima pagină » Economic » Călătorii implicați în accidentul din pasajul Lujerului pot primi despăgubiri de zeci de mii de euro. Unde trebuie depuse cererile

Călătorii implicați în accidentul din pasajul Lujerului pot primi despăgubiri de zeci de mii de euro. Unde trebuie depuse cererile

Călătorii implicați în accidentul din pasajul Lujerului pot primi despăgubiri de zeci de mii de euro. Unde trebuie depuse cererile
Călătorii care au avut de suferit în urma accidentului de tramvai produs joi în Pasajul Lujerului pot trimite cereri pentru despăgubiri la sediul Regiei Autonome de Transport București, care va înștiința Astra Asigurări, compania la care RATB are poliță de asigurare în caz de accidente.

Călătorii care au avut de suferit în urma accidentului de tramvai produs joi în Pasajul Lujerului pot trimite cereri pentru despăgubiri la sediul Regiei Autonome de Transport București, care va înștiința Astra Asigurări, compania la care RATB are poliță de asigurare în caz de accidente.

„În vederea formulării cererii de despăgubire către societatea de asigurări ASTRA SA, cu care RATB are încheiat contract, persoanele vătămate în accidentul de tramvai trebuie să depună o cerere la sediul RATB din Str. Dinicu Golescu, nr. 1, sector 1. În urma solicitării, RATB va transmite părții prejudiciate toate informațiile necesare pentru formularea cererii de despăgubire”, se arată într-un comunicat al RATB.

Totodată, Regia va înștiința asiguratorul RCA cu privire la solicitările de despăgubire primite de la persoanele prejudiciate, se mai arată în nota de la RATB.

Astra: „Chiar dacă nu ați stat în spital, puteți primi despăgubiri morale”

Contactat de gândul, un reprezentant al Centrului de constatare a daunelor din cadrul Astra Asigurări a declarat că persoanele implicate în accidentul din Pasajul Lujerului se pot adresa direct la Astra pentru a depune o cerere de despăgubire.

Aceștia trebuie să prezinte următoarele acte: copie după actul de identitate, copie după polița de asigurare RCA pe care RATB o are la Astra, copie după procesul verbal încheiat de Poliție și acte de la spital. „Chiar dacă nu ați stat în spital, ați putea primi despăgubiri morale, teoretic”, ne-a asigurat funcționarul de la centrul de constatare a daunelor.

Ce despăgubiri pot primi victimele

La rândul lor, brokerii de asigurare contactați de gândul sunt de părere că cei care au avut de suferit în urma accidentului din Pasajul Lujerului se pot adresa și direct, companiei de asigurări, pentru a cere despăgubiri.

„Compania de asigurări este obligată să facă avizarea daunei, să deschidă un dosar. Persoanele ar trebui poată dovedi că au fost implicate în acel accident, adică să aibă biletul RATB, acte că au fost la spital etc. Compania de asigurări este obligată să deschidă dosar, dar îl poate închide în cazul în care consideră că victima nu poate dovedi că a fost accidentată în acel eveniment”, a explicat pentru gândul Viorel Vasile, managing partner Safety Broker.

Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere, Daniel Piștea, a declarat joi că în accident au fost rănite 92 de persoane, dintre care „23 grav și șase minor”. La acea dată, niciunul dintre răniți nu depusese plângere.

Începând de luni, toți cei 92 vor identificați și audiați, a mai spus joi purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere.

Limita poliței RCA în care se pot acorda despăgubiri persoanelor implicate în accident este de cinci milioane de euro. Astfel că, teoretic, fiecare dintre cele 92 de persoane implicate ar putea primi o despăgubire de 54.000 de euro.

„Din câte am auzit, vineri dimineață nu exista nici o cerere de despăgubire. Victimele pot consulta un avocat. Dacă vor cere în instanță o anumită sumă, compania de asigurări este obligată să provizioneze această sumă”, a mai spus Vasile.

Ionel Dima, AVUS: „Este nevoie de dovezi care să susțină cererea de despăgubiri”

„Eu nu cunosc polița de asigurare pe care o are RATB. Poate fi o poliță specială, individualizată, cu diverse clauze de excludere. Vă pot spune că de principiu, teoretic, dacă există o poliță de asigurare și s-a produs riscul asigurat, pasagerii sunt îndreptățiți să ceară despăgubiri de la compania de asigurări ce a emis polița”, a declarat pentru gândul Ionel Dima, vicepreședinte al AVUS International.

„De exemplu, dacă am fost în tramvaiul împlicat în accident și știu că există o poliță de asigurare, mă duc la compania de asigurări cu cerere de pretenții civile în care listez dorințele de despăgubire și pun la dispoziție dovezi care să îmi susțină cererea de despăgubiri. De exemplu, dacă eram în tramvai și mi s-au spart ochelarii pot să cer să primesc despăgubiri. Trebuie să duc dovezi care să îmi susțină cererea de despăgubiri”, spune Ional Dima.

RATB: „Toți călătorii răniți din cauza tramvaielor care au deraiat joi vor fi despăgubiți”

RATB a anunțat joi că va despăgubi călătorii răniți în accidentul de tramvai produs joi în Pasajul Lujerului, a declarat Brândușa Raeceanu, purtător de cuvânt al RATB. Raeceanu nu a precizat care este suma pe care o vor primi victimele accidentului și nici ce trebuie să facă fiecare călător pentru a primi banii.

„RATB are încheiate contracte pentru servicii de asigurare nu numai pentru angajații proprii și pentru mijloacele de transport, ci și pentru asigurarea pasagerilor și a bagajelor. Toți călătorii răniți din cauza tramvaielor care au deraiat în această dimineață pe traseul liniei 41 vor primi despăgubiri din partea RATB”, a precizat joi Raeceanu, potrivit Agerpres.

Astra, bună de plată

RATB este asigurată în caz de accidente de firma Astra Asigurări Reasigurări, cu care a încheiat, pentru prima jumătate a acestui an, un contract în valoare de aproape un milion de lei, potrivit Mediafax.

Obiectul contractului încheiat de RATB cu Astra îl constituie, potrivit anunțului de atribuire publicat în 12 ianuarie 2012, „serviciile de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule pentru primele șase luni din anul 2012”.

Contractul a fost încheiat prin negociere fără anunț de participare.

RATB era dispusă inițial să plătească cel mult 999.725 de lei pentru aceste servicii, însă oferta cea mai avantajoasă din cele trei primite de RATB a fost cea a SC Asigurări Reasigurări Astra SA, care avea o valoare estimată inițial la 1.063.789 de lei.

Valoarea finală a contractului a rămas însă cea a RATB, respectiv 999.725 de lei.

Trei tramvaie ale liniei 41 au fost implicate, joi dimineață, într-un accident, în pasajul Lujerului din Capitală, pe sensul spre Piața Presei Libere. Potrivit reprezentanților RATB, unul dintre tramvaie a rămas defect pe linie, al doilea a oprit la timp în spatele primului, însă cel de-al treilea nu a reușit să frâneze și le-a lovit pe celelalte două.

Citește și