Premierul Canadei, Justin Trudeau, a anunțat, luni, că Guvernul de la Ottawa va impune taxe de până la 100% asupra importurilor de vehicule electrice din China și de 25% pentru oțel și aluminiu, o acțiune care imită decizii ale Statelor Unite.
Justin Trudeau a afirmat, conform cotidianului Financial Times, că a decis introducerea tarifelor vamale deoarece China ”nu joacă după aceleași reguli”.
Decizia Canadei este cel mai nou exemplu asupra acțiunilor coordonate ale Statelor Unite și țărilor partenere pentru contracararea practicilor comerciale incorecte ale Chinei.
”Facem un pas suplimentar pentru a ne asigura că țara noastră este preferată pentru afaceri care vor propulsa economia verde a secolului XXI. Ascultăm cererile producătorilor auto și ale angajaților. În scurt timp, vom introduce tarife vamale de 100% asupra vehiculelor electrice fabricate în China și o taxă de 25% asupra oțelului și aluminiului din China”, a afirmat Justin Trudeau, într-o conferință de presă organizată în Halifax, potrivit postului CPAC.
De altfel, Justin Trudeau a prezentat bilanțul economic al Guvernului său, salutând performanțele în reducerea inflației și atragerea de investiții străine.
”Pe parcursul verii, am observat revenirea inflației la un nivel normal, iar, acum, dobânzile vor fi reduse. Bilanțul nostru financiar este de invidiat în lumea dezvoltată. În Grupul G7, Canada are cel mai mic deficit bugetar și cea mai mică datorie guvernamentală netă, iar, în materie de investiții străine, suntem pe primele trei locuri în lume și pe primul loc pe cap de locuitor în Grupul G20 la nivelul investițiilor străine directe. Țările din întreaga lume sunt interesate să facă investiții în Canada, să facă afaceri în Canada”, a subliniat Trudeau.
Decizia Canadei intervine în contextul în care Statele Unite au îndemnat națiunile partenere să facă ”front comun” pentru contracararea Chinei, acuzată de practici comerciale incorecte.
China contestă măsurile protecționiste aplicate de Statele Unite și Uniunea Europeană și s-a adresat Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).
Foto: Profimedia
Citește și: