Cancelarul Angela Merkel, despre averile germanilor: Sunt mai bogați decât indică statistica
Germanii sunt mai bogați decât indică statisticile prezentate recent de Banca Centrală Europeană (BCE), a declarat cancelarul german Angela Merkel, făcând referire la rezultatele unui sondaj BCE care relevau că familiile germane ar fi printre cele mai sărace din zona euro după averea medie netă, informează Mediafax.
Merkel susține că rezultatele sondajului BCE au fost distorsionate de mai multe neclarități, îndeosebi că raportul nu a luat în considerare sistemul social generos din Germania.
„Din punct de vedere statistic, gospodăriile din țări precum Spania, Cipru sau Grecia pot fi mai bogate decât la noi. Însă aveți grijă, statisticile pot induce în eroare”, a declarat Merkel într-un interviu publicat vineri de ziarul Bild, preluat de Der Spiegel.
Potrivit unui raport prezentat de BCE în prima parte a lunii aprilie, gospodăriile din Germania au în medie cea mai mică avere netă din zona euro, de până la 3-4 ori mai mică față de mediile calculate în cazul Spaniei și Italiei.
Datele au provocat controverse în Europa, iar Merkel pare interesată să discrediteze această ipoteză, în contextul alegerilor generale care vor avea loc în toamna acestui an.
Merkel se arată încrezătoare că germanii o duc mai bine decât indică raportul BCE.
Cancelarul a subliniat că, în sudul Europei, populația înclină spre investiții în proprietăți pe post de plan de pensionare.
„Germania are sisteme robuste de securitate socială și de pensii, însă dreptuirile financiare ridicate ale germanilor în contul pensiilor nu sunt luate în calcul în sondaj, nici proprietățile sau activele deținute în străinătate. Astfel, averea medie pare mai modestă decât este de fapt”, a explicat liderul de la Berlin.
Potrivit sondajului BCE, averea medie netă a gospodăriilor germane este de 51.400 euro, față de 76.400 în Austria, 266.900 euro în Cipru, 173.500 euro în Italia sau 182.700 euro în Spania.
Banca Centrală Europeană, cu sediul la Frankfurt, a avertizat de asemenea că datele „ar trebui interpretate cu prudență”.
„Ar trebui avut în vedere că sondajul se concentrează pe un anumit tip de avere, respectiv averea gospodăriilor private. Deținerea de locuințe și prețurile caselor, precum și veniturile familiei, joacă un rol important în explicarea nivelului și distribuției averii nete a gospodăriilor, rolul altor factori, precum disponibilitatea locuințelor de la stat, mărimea sistemelor publice de pensii, transferurile și moștenirile, nu ar trebui să fie neglijat”, se spune în raportul BCE.
În Germania, numai 44% din populație deține locuința, împroprietărirea fiind descurajată de rolul sistemului public de distribuție de case și de absența unor beneficii fiscale care să favorizeze astfel de investiții.
Știrile economice de ultimă oră, de acum și pe Facebook, pe pagina Gândul Financiar