Când ar putea adera România la zona euro. Declarația președintelui Băncii Centrale Europene
Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), instituție care are mandatul de a menține stabilitatea prețurilor în zona euro, a evitat să dea un răspuns direct la întrebarea dacă vede o extindere a blocului monetar înainte de 2020, în contextul în care autoritățile de la București au înaintat termenul de 2019 pentru trecerea României la moneda unică europeană.
„Există proceduri pentru eligibilitatea unui stat de a fi membru al zonei euro. Există criterii pe care toate țările trebuie să le îndeplinească”, a spus Draghi, miercuri, în cadrul conferinței de presă în care au fost prezentate deciziile de politică monetară luate de boardul instituției.
Conferința fusese întreruptă cu câteva momente înainte după ce o protestatară s-a urcat pe pupitru și a aruncat cu hârtii și confeti, strigând „jos dictatura BCE”.
Președintele BCE a vorbit și despre programul de relaxare cantitativă, program care prevede cumpărarea de active, inclusiv obligațiuni guvernamentale, în valoare de 60 de miliarde de euro în fiecare lună, până în septembrie 2016.
„Intenționăm să continuăm achizițiile până la sfârșitul lui septembrie 2016 și, în orice caz, până când vedem o ajustare sustenabilă a inflației în linie cu scopul nostru de a obține o inflație sub, dar aproape de 2%”, a precizat guvernatorul BCE în legătură cu speculațiile presei străine cu privire la posibilitatea stopării acestei măsuri înaintea termenului anunțat.
„După cum a comentat un coleg de-al meu, în ședința din această dimineață, este ca și cum te-ai întreba după ce ai alergat un kilometru dintr-un maraton dacă îl mai termini”, a mai adăugat Draghi.
Instituția ar urma să cheltuiască 1.080 de miliarde de euro în cadrul programului menit să sprijine accelerarea inflației din zona euro.
Prețurile de consum din zona euro au coborât cu 0,1% în martie față de aceeași lună din 2014, marcând a patra lună consecutivă de valori negative, însă ritmul de scădere a fost cel mai lent din această perioadă, potrivit datelor Eurostat.
Menținerea dobânzii-cheie de politică monetară la un minim istoric
BCE a menținut dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, în linie cu așteptările analiștilor, scrie Mediafax.
„Consiliul Guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% și, respectiv, -0,20%”, se arată într-un comunicat al instituției europene.
Ultima modificare a ratei dobânzii de politică monetară a BCE a avut loc în luna septembrie a anului trecut, când instituția a coborât dobânda la minimul record de 0,05%, de la 0,15% anterior.