Potrivit lui Olteanu, dacă România ar începe procesul de aderare la euro, ar putea fi „rezonabil” pregătită peste 7 – 10 ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Ca să termini un proces trebuie mai întâi să îl începi și România încă nu a început pregătirea trecerii la euro. Dacă l-am începe – să zicem – în această toamnă, probabil că, din punct de vedere tehnic, într-o perioadă de 7 – 10 ani am putea să fim rezonabil pregătiți”, a spus Bogdan Olteanu, întrebat despre momentul în care România va trece la moneda unică europeană.
Olteanu a afirmat că aderarea la moneda unică depinde de viața politică.
„România s-a angajat să adere la euro. Am scris-o și în Constituție, am votat-o la referendum. Nu am scris când se va întâmpla acest lucru. Există țări în care politicul apreciază că e mai bine mai târziu. De exemplu, în Ungaria, Guvernul a decis că atunci când Ungaria va ajunge la nivelul de trai – să zicem – la 90% din media UE, atunci o să pună problema aderării. Din ce am văzut noi în țări care au aderat, două treimi din nivelul de trai e un nivel rezonabil ca să poți să te duci acolo fără să ai dificultăți”, a declarat viceguvernatorul BNR.
Acesta a dat ca exemplu Slovacia, „o țară care acum merge bine, economia e tot mai competitivă și oamenii câștigă tot mai mult”.
Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a susținut, joi, la Sibiu, conferința „Lider, manager, șef. Sau, poate, niciuna dintre ele?” în fața studenților Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.