Când băncile se folosesc de crize pentru a cere bani
Că băncile sunt mașini de făcut bani și nu salvatori ai economiilor o arată cauzele marii crize financiare și eforturile de sute de miliarde de euro ale BCE de a restarta economia zonei euro, inclusiv prin presiuni pe instituțiile de credit. Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, despre care se spune că a ascuns în timpul crizei financiare pierderi de mai multe miliarde de dolari pentru a evita rușinea unui bailout (Financial Times scria aceasta în 2012), s-a folosit de gălăgia din jurul diÂficulÂtăÂțiÂlor băncilor italiene pentru a cere mai mulți bani – 150 mld. euro – pentru recapitalizarea băncilor europene.
Întrebat despre sugestia grupului bancar german (el însuși confruntat cu mari probleme financiare și, mai grav, certat cu legea în diferite țări), președintele Eurogroup, grupul miniștrilor de finanțe din zona euro, a lămurit cum stă situația.
„Întotdeauna au fost și vor fi bancheri care spun că au nevoie de mai mulți bani de la buget pentru recapitalizarea băncilor. Voi rezista foarte puternic”. Cu alte cuvinte, Dijsselbloem a promis că se va opune unor noi cereri din partea băncilor pentru sprijin din bani publici.
„Problemele din interiorul băncilor trebuie rezolvate în bănci și de către bănci”, a spus oficialul.
Tot el a asigurat că băncile italiene nu reprezintă o criză acută, dar a avertizat că salvarea lor va avea implicații asupra investitorilor privați (în cazul Italiei, acești investitori sunt oameni de rând convinșI de bănci să-și cheltuiască economiile pe titluri bancare). Dijsselbloem răspunde astfel negativ cererii Romei de a fi lăsată să injecteze în băncile italiene bani de la buget.