Când încep primele runde ale licitației pentru licențele de telefonie mobilă
Autoritatea de reglementare în telecom, ANCOM, și companiile Orange România, Vodafone România, Cosmote România, RCS&RDS și 2K Telecom vor începe la 10 septembrie primele runde ale licitației pentru licențele de telefonie mobilă, informează Mediafax.
Calculată după costul de pornire al licențelor, valoarea licitației depășește 700 milioane de euro.
„În urma analizării ofertelor inițiale depuse de cei cinci operatori în cadrul licitației de spectru, Comisia anunță că se impune organizarea rundelor primare, întrucât cererea inițială agregată a celor cinci ofertanți depășește numărul de blocuri disponibile în cel puțin o bandă. Astfel, licitația propriu-zisă va debuta la data de 10 septembrie, pentru ca rezultatele finale să fie anunțate în cursul lunii octombrie”, se arată într-un comunicat al ANCOM.
În prima rundă primară prețul pentru fiecare bloc din benzile scoase la licitație de ANCOM va fi egal cu prețul de pornire pentru respectiva categorie.
Fiecare ofertant este invitat să depună o ofertă indicând numărul de blocuri din fiecare categorie pentru care dorește să liciteze.
La încheierea fiecărei runde primare se centralizează toate ofertele primite, iar dacă în runda respectivă cererea depășește numărul de blocuri de frecvențe disponibile în una sau mai multe categorii se organizează o nouă rundă primară.
În cazul în care se vor organiza mai multe runde primare, prețul pentru un bloc în benzile în care există cerere excedentară va fi crescut și comunicat ofertanților. Rundele primare se încheie după o rundă în care cererea de blocuri nu mai depășește numărul de blocuri de frecvențe disponibile, pentru toate categoriile de blocuri.
După rundele primare, licitația poate continua prin organizarea unor runde suplimentare dacă în urma rundelor primare rămân blocuri de frecvențe nealocate și se va încheia cu runda de alocare în care operatorii pot licita pentru locul dorit în bandă.
ANCOM scoate la licitație drepturile de utilizare a frecvențelor în benzile de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicații mobile – voce și date – pe o perioadă de 15 ani.
În cadrul procedurii, operatorii pot licita pentru două tipuri de licențe: pe termen lung (15 ani, valabile până în aprilie 2029) și pe termen scurt (1 an și trei luni, valabile până în aprilie 2014).
Pentru licențele pe termen lung, ANCOM scoate la licitație 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1.800 MHz și 14 în banda de 2.600 MHz, precum și 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2600 MHz. Aceste licențe se vor acorda cu începere de la 6 aprilie 2014.
Pentru licențiere pe termen scurt, ANCOM scoate la licitație 10 blocuri pereche de 2,5 MHz în banda de 900 MHz și 6 blocuri pereche de 5 MHz în banda de 1.800 MHz, resurse care sunt în marea lor majoritate folosite în prezent de Orange și Vodafone.
Prețul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preț minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1.800 MHz și 4 milioane per bloc pereche și 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2.600 MHz.
Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro în banda de 900 MHz și 0,8 milioane în banda de 1800 MHz.