Când își va relua creșterea prețul petrolului
Potrivit sondajului, prețul mediu pentru petrolul Brent se va situa anul viitor la 74 dolari/baril, față de o estimare anterioară de 82,5 dolari/baril. Cotația medie pentru țițeiul WTI este anticipată la 68,7 dolari/baril anul viitor și la 74,9 dolari/baril în 2016.
Analiștii ABN AMRO sunt cei mai optimiști, estimând un preț mediu al petrolului Brent de 85 dolari/baril în 2015, în timp ce experții de la Nomisma Energia sunt cei mai pesimiști, cu un preț mediu de 59 dolari/baril.
De la începutul anului, petrolul Brent a înregistrat un preț mediu de 100,57 dolari/baril, iar petrolul WTI de 93,99 dolari/baril.
Luni, petrolul Brent se tranzacționa la 62,12 dolari/baril, în urcare cu 0,74 dolari față de închiderea de vineri, în timp ce petrolul WTI a crescut cu 0,66 dolari, la 57,79 dolari/baril.
Cotațiile petrolului au scăzut semnificativ începând cu luna iunie, din cauza ofertei abundente, a aprecierii dolarului și a reducerii cererii, determinate de încetinirea creșterii economiei mondiale.
În urma deciziei din noiembrie a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a nu reduce plafonul de producție al Organizației, scăderea prețului s-a accentuat, cotațiile coborând sub 60 dolari/baril, cel mai redus nivel din ultimii peste cinci ani.
Analiștii estimează că declinul va continua și în prima jumătate a anului viitor.
„Prețurile vor fi mai mici, iar investițiile în gazele de șist, necesare pentru a păstra ritmul producției, își vor pierde din atractivitate”, este de părere Carsten Fritsch, analist al Commerzbank.
Însă nu toți analiștii împărtășesc opinia lui Fritsch. În viziunea lui Vyanne Lai de la Banca Națională a Australiei, producția de gaze de șist din SUA va fi foarte puțin sau deloc afectată de decizia OPEC de a menține neschimbat plafonul pentru membri organizației.
„Întârzierea unui răspuns în ceea ce privește producția de petrol din SUA sugerează că, în situația actuală, doar proiectele de investiții marginale vor fi abandonate”, a afirmat Vyanne Lai.