Când pleacă de la muncă, românul are în buzunar cel mai mic salariu din UE. Când ajunge acasă, devine brusc invidia Europei
Românilor nu le place să fie chiriași, așa că fac tot ce le stă în putință să își cumpere propriile locuințe. Astfel, 95,6% dintre locuitorii țării noastre se pot mândri că sunt proprietari ai gospodăriilor lor. Procentul este cel mai mare din Europa, potrivit celor mai recente date furnizate de biroul de statistică al Uniunii Europene – Eurostat, România reușind să depășească în top state mult mai dezvoltate precum Germania, Franța, Marea Britanie, Spania , Polonia sau Suedia.
Cu toate acestea, românii sunt, alături de bulgari, europenii care câștigă cele mai mici salarii medii nete lunare din UE.
Dorința de a deveni proprietar, chiar și cu venituri mici, nu este însă întâlnită doar în țara noastră. Pe primele locuri în topul statelor cu cei mai mulți proprietari întâlnim și state precum Lituania, Ungaria și Slovacia. Și în acest caz, salariile nete lunare obținute de locuitori sunt unele dintre cele mai mici înregistrate la nivel european. Un lituanian câștigă 248 de euro pe lună, cu 74 de euro în plus față de un român, în timp ce un ungur primește la final de lună 267 de euro și un slovac 351 de euro, conform celor mai recente date furnizate de Eurostat.
Străinii cu posibilități financiare mai mari nu pun la fel de mare preț pe actul de proprietate ca românii. Elvețienii, spre exemplu, sunt europenii care câștigă cel mai mare salariu mediu net, respectiv 2.615 euro pe lună, de 15 ori mai mult decât românii. Cu toate acestea, doar 44% dintre ei sunt proprietari, aceasta fiind cea mai mică pondere înregistrată la nivel european.
Sursă: date Eurostat, aferente anului 2013, actualizate în ianuarie 2015
*Prin gospodarie se înțelege un grup de două sau mai multe persoane, care în mod obișnuit locuiesc împreună, au în general legături de rudenie, se gospodăresc (fac menajul) în comun, uneori lucrează împreună în gospodărie, consumă și valorifică în comun produsele obținute, participă integral sau parțial la formarea și utilizarea bugetului de venituri și cheltuieli al gospodăriei. Gospodăria poate fi compusă și dintr-un grup de două sau mai multe persoane, cu sau fără copii, între care nu există legături de rudenie, dar care declară că, prin înțelegere, locuiesc împreună și au buget comun. Persoanele care locuiesc și se gospodăresc singure și care nu aparțin de altă gospodărie se consideră gospodării formate dintr-o singură persoană.
Elvețienii sunt urmați în top de germani și de austrieci. Sub 60% dintre ei sunt proprietari. Salariile lor nete sunt însă de aproape opt ori mai mari decât cele ale românilor. Un german câștigă lunar 1.300 de euro, în timp ce un austriac câștigă 1.350 de euro net.
Ce capcane trebuie să eviți atunci când îți cumperi un apartament
Vrei să te muți? Ai opțiunea de a-ți cumpăra un apartament într-un bloc vechi sau într-un complex rezidențial modern, nou construit. Indiferent de alegerea pe care o faci, există unele dezavantaje sau capcane pe care trebuie să le eviți când faci o astfel de investiție pentru a te asigura că ai luat hotărârea potrivită.
În cazul apartamentelor vechi, principalul factor de risc este reprezentant, din punct de vedere financiar, de devalorizarea locuinței la câțiva ani de la achiziționare din cauza numeroaselor proiecte imobiliare noi care se anunță încă de la începutul lui 2015. Procentul devalorizării este influențat direct de mai multe aspecte, respectiv de zona în care este situat apartamentul, de anul de construcție al clădirii în care este aflat acesta și de competiția cu apartamentele noi din proximitatea lui.
„Dat fiind faptul că există numeroase dezvoltări rezidențiale noi în piață, iar anul acesta vor porni alte proiecte, apartamentelor vechi le va scădea valoarea. Prin urmare, achiziția actuală a unui apartament vechi implică un risc major și anume ca la momentul deciziei de revânzare, apartamentul să valoreze mai puțin”, a declarat pentru gândul Andreea Comșa, managing director Premier Estate.
Nici cumpărarea unui apartament nou nu este lipsită de riscuri. Unul dintre cele mai mari riscuri care poate fi întâlnit în acest caz este legat de calitatea construcției.”Dat fiind faptul că programul Prima Casă are un plafon maxim de 70.000 de euro pentru o locuință nouă, dezvoltatorii au fost nevoiți să se încadreze în acest plafon. Din acest motiv, cele mai multe unități locative au fost construite în Ilfov unde terenul este mai ieftin”, susține Comșa.
Atenție însă, nu doar terenul trebuie să fie ieftin, ci și metrul pătrat construit. Astfel, dezvoltatorul își poate crește șansele de vânzare a locuințelor. „Unii dezvoltatori au ales să facă un compromis la calitatea finisajelor, în timp ce alții au ales să compromită și structura de rezistență a proiectelor”, explică directorul Premier Estate.
Dacă finisajele pot fi analizate de cumpărători, cu ochiul liber, la vizionarea apartamentelor și chiar schimbate, lucrurile sunt mult mai complicate atunci când vine vorba despre elementele legate de structura de rezistență și de modul în care clădirea a fost construită. „Cumpărătorii pot achiziționa un apartament crezând că au făcut cea mai bună afacere, când de fapt, fără să realizeze, se expun unui risc foarte mare”, adaugă Andreea Comșa.
Ea îi sfătuiește astfel pe cei care au în vedere achiziționarea unei locuințe într-un bloc nou să consulte întâi un specialist care să analizeze cartea tehnică a proiectului și toate elementele care pot fi legate de calitatea structurii de rezistență.