Când va prelua Romgaz acțiunile ExxonMobil, implicit partea americanilor din zăcământul de gaze din Marea Neagră? Răspunsul directorului general Aristotel Jude
Compania națională Romgaz va semna contractul depreluare a acțiunilor filialei ExxonMobil din România, care deține jumătate din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, în urma negocierii exclusive reușite cu americanii, după ce contractul va fi aprobat de acționari. Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) este convocată pe 9 decembrie și, dacă va trece de vot, tranzacţia ar urma să fie finalizată în primul trimestru din 2022, după cum a afirmat, miercuri, Aristotel Jude, directorul general al Romgaz.
„La 26 octombrie conducerea executivă Romgaz a finalizat negocierile cu Exxon privind preluarea acţiunilor Exxon Romania Exploration and Producţion. Nu a fost semnat niciun contract la acel moment, pentru că tranzacţia se va semna după ce AGA va aproba finalizarea negocierilor”, a spus Aristotel Jude, într-o conferință de specialitate, citat de Agerpres.
„Un astfel de proiect va aduce securitatea energetică”
Așa cum a transmis compania la Bursa de Valori București (BVB), Consiliul de Administraţie al Romgaz a avizat, în 2 noiembrie, achiziţia tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă din Marea Neagră.
Preţul de achiziţie va fi de 1,06 miliarde de dolari, care poate fi ajustat pozitiv cu o valoare maximă de cel mult 10 milioane de de dolari, în timp ce ajustarea negativă nu este limitată, conform deciziei Consiliului. La semnarea contractului, Romgaz va avea obligaţia de a achita vânzătorilor 106 milioane de dolari reprezentând avans/depozit.
Contractul de vânzare – cumpărare poate fi semnat de reprezentanții Romgaz doar după aprobarea tranzacţiei şi a contractului de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor, care a fost convocată în 9 decembrie.
„Estimăm că finalizarea tranzacţiei dobândirea acţiunilor să aibă loc în primul trimestru 2022”, a precizat oficialul Romgaz, în conferinţa Focus Energetic.
Potrivit lui Aristotel Jude, proiectul de gaze este menit să asigure securitatea energetică pentru România. „Este un proiect strategic, de care depinde sustenabilitatea viitoare a companiei, proiectele geologice sunt din ce în ce mai puţine şi cu mare risc, pe onshore, proiectul duce la creşterea portofoliului de resurse şi rezerve din valorificarea. Un astfel de proiect va aduce securitatea energetică”, a spus directorul general Romgaz.
Tot pe 9 decembrie este convocată și Adunărea Generală Ordinară a Aţionarilor (AGOA) pentru aprobarea contractării de împrumuturi de la una sau mai multe instituții de credit, în valoare totală de 325 de milioane de euro, în vederea acoperirii unei părți din prețul tranzactiei de achiziție, conform convocatorului transmis Bursei de Valori Bucureşti.
În urma explorărilor din blocul Neptun, ExxonMobil și OMV Petrom au descoperit, în 2012, un rezervor de gaze estimat între 1,5 si 3 trilioane picioare cubice (respectiv între 42 si 84 miliarde metri cubi). Producția de gaze a României a fost de 9 miliarde de metri cubi în 2020, conform Direcției Generale pentru Energie a Comisiei Europene.