Michael Sasse, directorul Departamentului de comunicare al companiei petroliere Wintershall din Germania, a declarat că acest segment al gazoductului va fi construit fără dificultăți pentru că se află în apele internaționale.
Wintershall Holding din Germania este unul dintre acționarii South Stream, alături de Gazprom, grupul italian Eni și EDF din Franța.
„Noi credem că până la momentul în care conductele sunt amplasate pe fundul mării, problema pe care o întâmpinăm cu partea proiectului care se desfășoară pe uscat va fi rezolvată”, a adăugat Sasse, făcând referire la decizia din august a Bulgariei de a sista construcția gazoductului.
El crede că situația se va rezolva în urma consultărilor din cadrul Uniunii Europene.
Proiectul gazoductul South Stream presupune transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către țările din sudul și centrul Europei.
Proiectul a fost suspendat în momentul în care Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu țările prin care urmează să treacă gazoductul, printre care Austria, Bulgaria, Ungaria și Slovenia.
Comisia a apreciat că aceste înțelegeri încalcă legislația Uniunii Europene, care stipulează că gazoductele nu pot aparține companiilor care se ocupă cu extracția gazelor naturale. În acest caz, proiectul este condus de către gigantul rus Gazprom și grupul energetic italian Eni.
(Luiza Chiroiu, [email protected])