Prima pagină » Economic » Când vor primi românii vouchere și ce alimente își pot cumpăra cu ele. Explicațiile ministrului Muncii

Când vor primi românii vouchere și ce alimente își pot cumpăra cu ele. Explicațiile ministrului Muncii

Când vor primi românii vouchere și ce alimente își pot cumpăra cu ele. Explicațiile ministrului Muncii
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Voucherele pentru persoane cu venituri modeste și pentru elevi vor începe probabil să fie acordate din 1 iunie, pentru că timpul este prea scurt până la 1 mai pentru a stabili toate detaliile și pașii, iar cu ele se vr putea cumpăra șase alimente de bază, potrivit declarațiilor ministrului Muncii, Marius Budăi, pentru Economedia.

Potrivit planurilor Guvernului, se vor acorda următoarele tipuri de vouchere:

Vouchere pentru alimente de bază – 50 de euro la fiecare 2 luni, pentru:

  • Familii cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună
  • Pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună
  • Persoanele cu venit minim garantat
  • Persoanele cu dizabilități

Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale – 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine

„Probabil acordarea va începe de la 1 iunie, pentru că nu putem da actele până la sfârșit de aprilie ca să se aplice de la 1 mai”, a declarat Marius Budăi, pentru Economedia.

Potritvit ministrului, sub rezerva că liste este încă în discuție în coaliție, alimentele de bază care vor fi acoperite ar putea fi:

  • Pâine
  • Cartofi
  • Orez
  • Ulei comestibil
  • Carne de pui
  • Ouă

Minsitrul a precizat că traseul de decontare a voucherelor va fi similar cu cel de la tichetele de masă. „Voucherele se iau de la angajator sau de la instituții precum Protecția Copilului sau Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). Vom lua acele vouchere de la o autoritate care va participa la licitație. Oamenii se vor duce cu ele la magazin, iar magazinele se vor duce înapoi la autoritate și vor primi banii”, a explicat ministrul Muncii.

În ceea ce privește persoanele cu dizabilități, voucherele vor fi distribuite prin direcțiile de asistență socială și protecția copiilor, iar copiilor vouchere le vor fi acordate prin intermediul școlilor. Numărul de copii beneficiari va fi stabilit de Ministerul Educației.

Voucherele pentru pensionari vor fi distribuite prin casele de pensii și prin Poșta Română.

Conform sursei citate, vor beneficia de vouchere în total 864.533 persoane cu dizabilități, din care 76.363 copii și 788.170 adulți.

La capitorul pensionari, 2.340.825 de pensionari cu pensii sub 1.500 lei pe lună vor beneficia de vouchere, având pensii.

Numărul de familii cu venituri sub 600 lei pe lună va fi stabilit cumulând datele din REVISAL, de la ANPIS, datele din declarațiile 112 depuse de societăți, de la ANFP și de la Casa Națională de Pensii Publice, potrivit Economedia.

Nicolae Ciucă: Măsurile din programul „Sprijin pentru România” vor intra în vigoare de la 1 mai

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a declarat, marți, că voucherul de 50 de euro poate fi folosit pentru pentru produsele de bază, care înseamnă 4 litri de ulei, făină, zahăr, conserve din carne, ouă, mălai produsele esențiale pentru traiul de zi cu zi.

Premierul Nicolae Ciucă declarase luni seara, la Parlament, că măsurile din programul „Sprijin pentru România” vor intra în vigoare cel mai devreme la data de 1 mai.

Totodată, el a adăugat că termenul privind aplicarea acestor măsuri este finalul anului.

„Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârşitul anului. Doar pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene, acestea vor continua şi după 31 decembrie 2022”, a declarat premierul.

De asemenea, acesta a mai spus că măsurile care vor fi acoperite din fonduri europene se vor aplica pentru sprijinirea companiilor afectate de prețurile la energie sau de războiul din Ucraina și criza provocată de acesta.

„În acest pachet avem măsurile care vizează sprijinirea cu până la 400.000 de euro a companiilor care au suferit sau suferă de pe urma acestor creşteri ale preţurilor la energie sau cele care sunt afectate de contextul regional. Sunt, de asemenea, măsurile care vizează pachetul social. Şi ele vor continua şi în anul viitor. Toate acestea urmează să fie agregate în funcţie de măsurile care urmează să fie luate în continuare la nivelul UE şi bugetul pentru anul viitor”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Coaliția a anunțat, printre altele, 300 de milioane de euro pentru compensarea creşterii preţurilor, ajutor de până la 400.000 de euro/ firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15% la utilităţi, 200 de milioane de euro pentru investiţiile cu impact major în economie, cu posibilitate de prelungire, ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor de peste un milion de euro, 300 de milioane lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie, decontare de 0,5 lei/litru la preţul final la pompă pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie, ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene, în funcţie de creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje, 5,2 miliarde de lei în 2022 sprijin pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și