Candu: Suntem pregătiți să livrăm reactoarele 3 și 4 la Cernavodă, în colaborare cu China
Compania canadiană Candu Energy, producătorul celor două reactoare nucleare de la Cernavodă, a anunțat că este pregătită să livreze două noi unități în România, după ce Nuclearelectrica (SNN) și China General Nuclear Power Group au semnat o scrisoare de intenție în acest sens.
Candu Energy salută semnarea unei scrisori de intenție între Nuclearelectrica și China General Nuclear Power, pentru investiții și dezvoltarea a două noi reactoare nucleare la centrala de la Cernavodă, se arată într-un comunicat publicat de compania canadiană.
„Candu Energy este pregătită să participe la livrarea acestor două reactoare nucleare CANDU. Avem legături puternice în România prin proiectele CANDU derulate anterior acolo și suntem încântați de oportunitatea de a livra încă două unități”, a declarat, în comunicat, Ala Alizadeh, vicepreședinte Candu Energy pentru marketing.
Totodată, Candu se arată „încurajată” de întâlniri care au avut loc în această săptămână, în România, cu reprezentanții China Nuclear Power Engineering Company, și așteaptă vizita în Canada a unei delegații chineze.
Centrala nucleară de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica, are două reactoare CANDU 6, care au intrat în exploatare în 1996, respectiv 2007, și furnizează în prezent aproximativ 20% din necesarul de energie al României.
România și China au semnat, luni, acorduri de colaborare pentru înființarea în comun a unui parc tehnologic și reluarea exportului de bovine pentru reproducție și carne de porc către China, dar și mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear și termoelectric.
Conducerea Nuclearelectrica a semnat cu președintele companiei China General Nuclear Power Corporation o scrisoare de intenție pentru colaborare.
Nuclearelectrica a creat un special purpose vehicle, EnergoNuclear, pentru construcția noilor unități, investiție estimată la 6,4 miliarde euro.
Nuclearelectrica deține 84,65% din acțiunile EnergoNuclear, restul fiind controlate de Enel (Italia), cu o participație de 9,15%, și ArcelorMittal România, cu 6,2%.