Capitala Angolei, printre cele mai scumpe orașe din lume. Cât costă un hamburger și cât e chiria
Angola are o rezervă impresionantă de petrol, estimată la 19,3 miliarde de euro. Statul african este al doilea exportator de țiței de pe continent, după Nigeria. Oferta de cazare este redusă, în timp ce cererea din partea străinilor este în creștere, astfel că Luanda, capitala Angolei, este oficial recunoscută ca unul dintre cele mai scumpe orașe din lume.
Producătorul britanic de muzică Mark Voysey a plătit recent echivalentul a 366 de euro pe noapte pentru o cameră într-un hotel din Luanda. „Nu mă așteptam să dau 32 de lire (40 euro n.n.) la room service pentru un hamburger”, a spus el.
La un mini-supermarket în Luanda se vând pachețele cu câte 15 cireșe negre, având un preț de 7,5 euro.
Chiria pentru un apartament în centrul orașului ajunge la 7.500 de lire sterline (9.470 de euro). O pizza este 20 de euro, iar abonamentul la o sală de gimnastică scoate din buzunare 6.300 euro pe an. Numai armele sunt ieftine: un pistol AK-47 costă doar 19 lire sterline, scrie Daily Mail.
„Mulți ani, noi nu am avut nimic aici. Nici supermarket-uri, nici mall-uri, nici cinematografe. După ce războiul civil s-a terminat (războiul civil din Angola a durat 27 de ani, din 1975 până în 2002 -n.n.), iar țițeiul a început >, am început să avem aici lucruri despre care doar citisem sau pe care doar le văzusem în magazinele din străinătate”, a explicat jurnaliștilor Ana Cristina Pinto, o tânără de 23 de ani din Angola, care a fost la studii în străinătate.
Foto: Daily Mail
„Populația câștigă bine și deseori nu se uită la preț atunci când cumpără ceva”, a mai spus ea.
Astfel se explică faptul că o pereche de încălțăminte Puma costă 185 de lire, iar o porție de spaghetti bolognese în restaurantul unui hotel ajunge la 32 de lire sterline.
Autorul articolului povestește că a stat de vorbă și cu un director executiv la o firmă IT și care tocmai își cumpărase o pereche de jeanși, de la un butic, pe care a dat 192 de lire sterline, de două ori mai mult decât la Londra.
„Multă vreme a fost războiul civil, încă mare parte din populație este săracă și suferă de foame. Acum, persoane ca mine, cu slujbe bune, simt că pot să își permită să cumpere și astfel de lucruri”, povestește angolezul care lucrează în IT. El face parte din elita profesională a Angolei, care are o populație de 18 milioane de locuitori.
Foto: Daily Mail
În general elita țării este școlită în Lisabona, Londra sau Cape Town și se întoarce în țară pentru a profita de oportunitățile pe care le are după terminarea studiilor în străinătate, comentează autorul articolului.
Creștere economică de 12% previzionată în acest an
În acest an autoritățile din Angola estimează o creștere economică de 12%. În timp ce marile puteri ale lumii se confruntă cu scăderi ale economiilor, Angola se dezvoltă cu pași repezi, estimând creșteri anuale de PIB cu peste 10% în următorii ani.
Noi mall-uri strălucitoare, orașe satelit, condominioane și bungalouri au apărut în ultimii ani în Luanda.
Expații sunt atrași cu pachete salariale generoase, educație gratuită la școli private pentru copiii lor, un șofer și un autoturism 4X4 și două călătorii la business class în fiecare an. Nu este de mirare că Mercer, una dintre marile firme de analiză financiară, a pus de mai multe ori Luanda în topul celor mai scumpe orașe din lume.