Valoarea tranzacțiilor cu proprietăți comerciale – spații de birouri, retail și industriale – ar putea ajunge la 200 milioane euro, nivel similar cu cel din 2012, investitorii fiind interesați mai ales de clădirile de birouri și centre comerciale, a declarat Răzvan Iorgu, director general CBRE, informează Mediafax.
„Cele mai tranzacționate proprietăți în perioada perioada 2010- 2013 au fost clădirile de birouri (42%), urmate de centrele comerciale (40%) și de spațiile industriale (10%). Interesul pentru clădiri de birouri și centre comerciale va continua să crească, având în vedere dezvoltarea acestor segmente și apetitul tot mai mare pentru aceste proprietăți. Astfel, nivelul din 2012 (peste 200 milioane de euro) ar putea fi egalat până la finalul anului 2013, însă cel din 2010 și 2011 (peste 300 milioane de euro în fiecare an) este dificil de atins”, a apreciat Iorgu, într-un comunicat al companiei de consultanță imobiliară.
Potrivit CBRE, volumul total investițional din România a crescut cu 32% la 79 milioane de euro în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Proprietățile prime din întreaga țară continuă să fie atractive atât pentru investitorii internaționali, cât și pentru cei locali, o creștere a acestui interes fiind înregistrată pe piața de centre comerciale.
„Cei mai importanți investitori din piață sunt fondurile internaționale de private equity, fondurile de oportunitate și investitorii locali privați. Atractivitatea pieței este influențată în special de stabilizarea mediului macro-economic, la care contribuie creșterea PIB de 1,7 – 2,2% și stabilizarea inflației la 3,1% prognozate pentru anul acesta”, a explicat Iorgu.
De asemenea, cererea pentru terenuri cu autorizație de construcție, pe care se pot dezvolta clădiri de birouri sau centre comerciale, rămâne puternică, potrivit CBRE, însă numărul terenurilor disponibile de acest tip este limitat, întrucât o mare parte a fost deja tranzacționată. Există interes din partea investitorilor care realizează că este un moment propice pentru a achiziționa terenuri bine amplasate, la prețuri scăzute.
„Valoarea terenurilor amplasate în afara Capitalei va continua să scadă, din moment ce vânzătorii concurează cu proprietăți distressed disponibile în piață”, a adăugat Iorgu.
Doar trei tranzacții au fost realizate în România în intervalul ianuarie-iunie 2013. Astfel, pe piața de birouri, clădirea prime de clasa A Lakeview, din nordul Capitalei, cu o suprafață de 24.000 metri pătrați, a fost achiziționată de fondul sud-african de investiții NEPI. Celelalte două tranzacții au fost înregistrate pe piața de centre comerciale, respectiv cea dintre Mitiska Ventures și InterCora, constând în opt parcuri mici de retail operaționale cu o suprafață cumulată de 32.000 metri pătrați, atât din București, cât și din alte orașe, precum și portofoliul GTC – o tranzacție de acțiuni pentru Galleria Piatra Neamț, Galleria Suceava și Galleria Buzău, suprafața tranzacționată ridicându-se la 36.500 metri pătrați.
Reprezentanții CBRE apreciază că România este una dintre cele mai atractive țări din Europa Centrală și de Est (ECE), alături de Bulgaria, în ceea ce privește prețurile de tranzacționare, având randamente prime cu un punct procentual mai mari decât Ungaria sau Slovacia.
Astfel, în primele șase luni ale anului, randamentul prime pentru centrele comerciale din România a scăzut la 8,5% de la 8,75%, în urma creșterii interesului din partea investitorilor, randamentul prime pentru segmental industrial s-a majorat la 10,5% de la 10,25% pe fondul lipsei tranzacțiilor, iar randamentul prime pentru birouri a rămas stabil la 8,25%.
Volumul investițional din ECE a ajuns la 4,5 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2013, ceea ce reprezintă o creștere de 61% față de valoarea înregistrată în primele șase luni din 2012.