Prima pagină » Economic » Care e riscul ca România să piardă sute de milioane de euro din PNRR pentru încălcarea GUVERNANȚEI corporative? Răspunsul ministrului Energiei

Care e riscul ca România să piardă sute de milioane de euro din PNRR pentru încălcarea GUVERNANȚEI corporative? Răspunsul ministrului Energiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, joi, la întrebarea jurnaliștilor privind rirscul ca România să piardă sure de milioane de euro din PNRR, că dacă Bruxellesul va decide formal că România nu s-a încadrat în jalonul privind guvernanța corporativă, autoritățile vor avea la dispoziție un termen pentru a găsi soluții și a relansa proceduri de selecție pentru conducerea companiilor de stat.

Procedurile de selecție pentru desemnarea șefilor companiilor de stat au respectat legislația națională privind guvernanța corporativă, iar reprezentanții României încă și în prezent pentru a convinge Comisia Europeană că au fost conforme și cu jalonul din PNRR.

În caz contrar, conform procedurilor confirmate de unele surse guvernamentale citate de Hotnews, România riscă să piardă aproximativ 500 de milioane de euro din a treia cerere de plată din PNRR.

„Nu am identificat probleme de legalitate”

„Guvernanța corporativă este o reformă cheie în planul național de redresare și reziliență, drept pentru care implică un efort considerabil, o atenție sporită din partea Comisiei Europene. Noi am discutat pe cererea de plată trei cu Comisia de luni de zile, au fost foarte multe întâlniri și la Bruxelles și online, am făcut multiple drumuri acolo, am transmis extrem de multe documente, mii de pagini și am justificat îndeplinirea formalităților legale și respectare a 0rdonanței 109 pe procedură de la Ministerul Energiei”, a spus ministrul Sebastian Burduja, joi, în urma unei întâlniri cu posibili investitori în sectorul energetic.

„Menționez faptul că până acum au fost în discuție proceduri care au avut loc în 2022, deci acum niște ani de zile, sau în prima parte a anului 2023, din analiza noastră nu am identificat probleme de legalitate. Deci aceste proceduri au respectat legislația din România. În același timp, jalonul din PNRR a impus anumite criterii, anumite constrângeri și noi ne străduim să convingem Comisia Europeană că, dincolo de a respecta legislația românească, aceste numiri respectă și jalonul din PNRR. E o negociere în curs. Vom primi un răspuns de la Comisia Europeană”, a precizat ministrul Energiei.

Întrebat care este probabilitatea ca România să piardă sumele de bani vehiculate, pe surse, în spațiul public, de câteva sute de milioane de euro, Sebastian Burduja a precizat că așteaptă decizia Bruxellesului înainte de a se pronunța.

„Până nu avem decizia formală a Comisiei Europene, nu pot să spun asta. Ea va veni, după aceea avem șase luni să ne conformăm sau, mă rog, o perioadă de timp să ne conformăm. Dacă va fi cazul, vom crea un cadru legal pentru reluarea acestor proceduri și îndeplinirea jalonului”, a conchis Sebastian Burduja.

Marce Ciolacu: România nu va pierde bani de la Uniunea Europeană

Premierul Marcel Ciolacu a dart asigurări, tot joi, într-o declarație anterioară celei a lui Sebastian Burduja, că România nu va pierde bani de la Uniunea Europeană.

Nu pierdem niciun ban, vă rog mult, opriți-vă, opriți-vă că nu facem bine. Nu facem bine românilor, nu pierdem niciun ban. Un incompetent la energie a făcut selecții cum credea el prin 92-96. Cum mergea cu șmecherii. N-a mers la Comisie șmecheria. Să pui angajatul tău să-ți facă subiectele unde merge nașul”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu spune că datorită presei libere, Comisia europeană a aflat despre modul în care s-au făcut selecțiile în energie  în timpul mandatului lui Virgil Popescu. ,,Oamenii ăia, între timp, au informații că există presă liberă în România și datorită dumneavoastră, Comisia Europeană are toate informații. Și au zis Domnule, avem o rugăminte: reluați procedurile.”

„O să și spună Comisia acest lucru, la AMEPIP s-au reluat. Am vorbit ieri cu secretarul general, ați văzut la AMEPIP și-au și dat demisia. Au fost oameni mai cu mintea la ei. Și-au și dat demisia. Ieri, după ședința de guvern, am vorbit cu secretarul general. Mi-a spus Domnule, procedura, într-o lună, o lună și jumătate se finalizează. Deci aceea vor fi primii bani pe care îi recuperăm, a mai menționat premierul.

Citiți și:

Sebastian Burduja, după ce proiectul său de suflet, Hidrocentrala de la Tarnița, nu a progresat de un an: „Nu renunț nici în ruptul capului”. PLANUL B

Care e viitorul schemei de PLAFONARE? Sebastian Burduja: „Nu mi se pare normal ca eu, șeful ANRE sau Ion Țiriac să beneficiem de preț plafonat”

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și