Prima pagină » Economic » Care este cea mai mare greșeală pe care o poți face într-un CV

Care este cea mai mare greșeală pe care o poți face într-un CV

Care este cea mai mare greșeală pe care o poți face într-un CV
Incoerența datelor din CV, adresele de e-mail formate din cuvinte nepotrivite și greșelile de ortografie sunt câteva lucruri care pot elimina încă din start șansele candidaților de a ajunge la interviul de angajare, "proba de foc" pentru majoritatea tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă.

„CV-ul este cartea de vizită și trebuie să fie întocmit cât mai clar, coerent și să conțină informații reale. Printre greșelile frecvent întâlnite în CV-urile tinerilor se află incoerența datelor, și anume greșeli privind anii sau perioadele în care au lucrat”, spune Raluca Peneș, HR Coordinator în cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree România.

De asemenea, adresele de e-mail care conțin cuvinte obscene sunt printre greșelile întâlnite frecvent de către recrutori. Astfel de adrese de e-mail nu prezintă profesionalism și deseori nu pot oferi seriozitate din partea candidaților.

„Sfatul nostru este de a crea adrese speciale pentru CV care să conțină numele candidatului și să fie atenți la greșelile de ortografie”, mai spune Raluca Peneș.

Legat de interviul de angajare, recrutorii accentuează faptul că pregătirea înainte de interviu este un factor care influențează decizia de a ajunge la următorul nivel. De asemenea, candidatul trebuie să verifice dacă acea poziție și responsabilitățile jobului sunt potrivite din punct de vedere al experienței anterioare.

„Odată identificată poziția potrivită, candidatul trebuie să-și adapteze CV-ul astfel încât să reiasă acele responsabilități și realizări care au legătură cu poziția pentru care au aplicat. Să își facă o scrisoare de intenție pentru acel job sau măcar un mesaj personalizat, prin care să capteze în sens pozitiv atenția persoanei care citește aplicația într-o primă etapă”, spune Cristina Postolache, managing partner în cadrul firmei cu activități în domeniul resurselor umane Big4HR.

Mai mult, în funcție de jobul pentru care a aplicat un potențial angajat, trebuie să fie clare responsabilitățile, realizările și contribuția pe care a avut-o în proiectele implicate anterior.

„Este potrivit să își prezinte experiența la nivel personal și nu impersonal. Recomand evitarea exprimării de tipul „s-a făcut”, „s-a realizat”, căci poate transmite lipsa de implicare”, spune Cristina Postolache.

O altă greșeală o fac candidații care înainte de interviu își fac anumite scenarii despre modul în care va decurge acesta, iar pe parcursul discuției depun eforturi să rămână în scenariul respectiv, acordă o atenție redusă persoanei cu care vorbesc și pot rata oportunități pe care le-ar fi putut valoriza.

„Cu cât angajatorul si candidatul au o imagine mai clară despre ceea ce pot oferi reciproc și care sunt așteptările fiecăruia, cu atât sunt șanse mai mari ca acea persoană să fie angajată pe poziția potrivită. Șansele de a fi acceptat sunt mai mari atunci când profilul candidatului se potrivește cu nevoile angajatorului”, adaugă Cristina Postolache.

Pe de altă parte, discuția despre salariu ar trebui evitată la primul interviu de angajare, deși recruiterul trebuie să afle încă de la prima întâlnire care sunt așteptările financiare ale candidatului.

Citește în continuare pe zf.ro.

Autor

Citește și