Un fost director adjunct de la o societate comercială din Botoșani primește cea mai mare indemnizație de șomaj din România, adică 5.755 de lei, la nivel național fiind înregistrați șase șomeri cu o indemnizație mai mare de 3.000 de lei, precizează ANOFM într-un răspuns solicitat de agenția Mediafax.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a precizat, la solicitarea Mediafax, că în România se plătesc în prezent șase indemnizații de șomaj de peste 3.000 de lei, cea mai mare, de aproape 6.000 de lei, revenind unui șomer din județul Botoșani, fost director adjunct într-o societate comercială.
Pe locul doi în topul șomerilor bine indemnizați, este un fost director economic din Satu Mare, care primește lunar 4.023 de lei, fiind urmat de un alt fost director economic, din București, care are o indemnizație de șomaj de 3.630 de lei.
Locul al patrulea din clasament este ocupat de un fost șef serviciu din județul Ilfov, care primește ca șomer 3.082 de lei, iar pe locul al cincilea, cu o indemnizație de 3.077 de lei, este un expert în forță de muncă și șomaj din Hunedoara.
Pe ultima poziție în clasamentul șomerilor bine plătiți este un fost director de proiect din Prahova, care primește 3.074 de lei.
ANOFM precizează că, potrivit articolului 39, alineatul 1 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, indemnizația de șomaj se acordă, pe perioade stabilite diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare, după cum urmează: șase luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an, nouă luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin cinci ani, și 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Cuantumul indemnizației de șomaj se calculează în mod diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare, ținându-se cont de 75 la sută din valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare.
Cotele procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare, sunt: trei la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin trei ani, cinci la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin cinci ani, șapte la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 10 ani și 10 la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani.
Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru șomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare se are în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru șomaj.