Prima pagină » Economic » Care este cea mai prețioasă resursă de pe Pământ: ”Este evident”

Care este cea mai prețioasă resursă de pe Pământ: ”Este evident”

Care este cea mai prețioasă resursă de pe Pământ: ''Este evident''
Eoin Fahy, economistul șef al Kleinwort Benson Investors, firmă de investiții din Dublin, și-a făcut o carieră de succes investind în apă. "Este evident. Apa este cea mai prețioasă resursă de pe pământ", a spus Fahy pentru BBC.

Spre deosebire de petrol, pentru apă nu există variante alternative.

Problema nu este faptul că nu există suficientă apă pe glob, ci faptul că nu este destulă apă potabilă pentru toată lumea. Doar 1% din apa de pe glob este consumată de oameni, potrivit agenției pentru protecția mediului din Statele Unite. Construirea fabricilor de desalinizare, cele care transformă apa sărată în apă potabilă, este încă  foarte scumpă.

Poluarea reprezintă altă cauză a scăderii stocului de apă potabilă. China este un punct fierbinte din punctul de vedere al disponibilității apei potabile. Jumătate din râurile și lacurile țări sunt poluate, iar majoritatea apei potabile vine din sudul țări, dar în nord densitatea populației este cea mai mare. Națiunile Unite estimează că între 2014 și 2050 nu mai puțin de 292 milioane de oameni o să se mute în zonele urbane ale țări. Pentru a rezolva infrastructura de apă a țării, China ar trebui să cheltuiască trilioane de dolari, potrivit unui raport al companiei McKinsey.

Această problemă reprezintă si o oportunitate de investiție. „Modul cel mai simplu în care să faci bani ar fi să investești în companiile care sunt implicate în îmbunătățirea calității apei”, a spus Fahy. „Dar și investițiile în companii care construiesc fabrici de desalinizare sau în companii care construiesc baraje sau centre de tratare a apei”, a adăugat el.

Altă metodă de a investi în apă este prin cumpărare. În Australia, investitorii pot cumpără suprafețe de apă, pe care le pot închiria altor companii care vor să folosească apa (de exemplu, companii din domeniul agriculturii).

„Lipsa apei potabile este una dintre cele mai mari probleme cu care ne vom confrunta în următorii 10-20 de ani”, a concluzionat  Eoin Fahy, scrie BM.

Autor

Citește și