Acordul privind cumpărarea companiei de furnizare deținută de nemții de la E.ON de către compania de stat ungară MMV – anunțat în urmă cu trei săptămâni, printr-un simplu comunicat de presă comun și care a stârnit numeroase reacții în spațiul public – este încă în faza incipientă a procedurii de avizare din partea statului român, etapă obligatorie pentru o investiție străină directă, conform informațiilor primite de Gândul de la Grupul MVM de la Budapesta și din surse oficiale avizate din țară.
Grupul MVM, deținut de statul ungar, a ajuns la un acord cu nemții de la E.ON pentru a cumpăra cota de 68% deținută de E.ON din E.ON Energie România și cota de 98% din E.ON Assist Complet, după cum au anunțat cele două companii, pe 16 decembrie, oficializând astfel anunțul privind intenția companiei germane exprimată în urmă cu câteva luni de a ieși de pe piața de furnizare din România.
Este vorba de o companie de furnizare de energie electrică și gaze natural care are în România aproximativ 3,4 milioane de clienți. Potrivit unor surse apropiate situației, citate de e-nergia.ro, valoarea tranzacției este de circa 205 milioane de euro.
Conform legii, acordul anunțat acum trei săptămâni este supus autorizării statului înainte de a se putea finaliza. Mai mult, ministrul Sebastian Burduja preciza, la câteva zile de la anunț, că autoritățile analizează cu cea mai mare seriozitate acordul la care au ajuns nemții de la E.ON pentru vânzarea furnizării de energie și gaze către compania de stat ungară MVM, iar o evaluare este așteptată să dureze mai multe luni de zile.
Totodată, demnitarul nu a exclus o decizie de respingere a tranzacției, în cazul în care responsabilii consideră că această tranzacție nu este conformă legilor și normelor naționale, existând astfel de precedente în ultimii ani pe piața locală.
Dat fiind că aceasta nu deține obiective strategice pentru Sistemul Energetic Național, teoretic, conform legii, nu ar avea nevoie de un aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), potrivit informațiilor Gândul.
În răspunsul pentru Gândul trimis marți seara de compania controlată de guvernul ungar, oficialii evită să dea detalii despre demersurile actuale.
„Deoarece tranzacția menționată este în desfășurare, nu suntem în măsură să împărtășim alte informații”, a transmis Grupul MVM la solicitarea Gândul, marți seară.
Conform surselor Gândul, compania nu transmisese nicio notificare, până la sfârșitul anului trecut, privind acordul la Consiliul Concurenței – entitatea care asigură secretariatul Comisiei pentru examinarea investiţiilor străine directe (CEISD) – pentru a demara procedura de avizare a tranzacției asupra căreia au ajuns deocamdată doar la un acord.
Teoretic, compania deținută de statul ungar trebuie să notifice separat autoritatea de concurență pentru a verifica dacă tranzacția de preluare a unei alte companii respectă normele antitrust, în cazul în care are o activitate înregistrată și care raportează o cifră de afaceri pe teritoriul statului român, au precizat specialiștii consultați de Gândul.
Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) interzice comportamentul antitrust (anticoncurențial) sub forma:
O altă întrebare trimisă de Gândul a vizat și unele afirmații publicate în decembrie – catalogate chiar fake news de către oficialii de la Ministerul Energiei – privind o viitoare relație de afaceri între MVM și viitoarea centrală de la Mintia.
„Centrala Mintia este destinată consolidării SEN și nu va vinde energie în folosul Federației Ruse sau Ungariei”, anunța oficial Ministerul Energiei pe 19 decembrie, când proiectul „Centrala electrică MASS Mintia” a fost declarat de Executiv, prin Hotărâre de Guvern, proiect de importanță națională în domeniul energiei electrice.
Reacția a venit după ce Hotnews a preluat o postare a expertului în energie Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, care spunea că ungurii de la MVM își vor îndrepta atenția către centrala Mintia. „Cei de la MVM vor cumpăra toată cantitatea de energie electrică produsă de minunații irakieni de la Mintia care cred că au primit și ceva subvenții de la stat pentru proiectul lor. Ungurii nu vor plăti cu bani, ci cu gaz rusesc energia electrică produsă la Mintia”, a scris Nicolescu pe contul său de Facebook, citat de Hotnews.
A doua zi, Mass Global Energy Rom SRL, compania irakiană care deține Mintia, a infirmat informația.
Același lucru l-au transmis oficial și reprezentanții companiei, în răspunsul pentru Gândul.
„Vă informăm că Grupul MVM nu a fost niciodată în contact cu Centrala Marosnémet (Mintia – n.r.)-Déva și, prin urmare, nu a negociat cu privire la furnizarea sa de gaz și nici un alt acord cu entitatea menționată”, au răspuns oficialii de la Budapesta.
Mass Global Energy a devenit oficiat proprietarul Termocentralei Mintia, în decembrie 2022. De acestă dată, Termocentrala Mintia a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piață, respectiv echivalentul în lei a sumei de 91.236.832,87 euro. Mai mult, conducta de transport gaze naturale pentru alimentare cu gaze naturale CET Mintia (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică) este una dintre investițiile pentri 2024 ale Transgaz pentru care directorul general Ioan Sterian a semnat ordinul de începere a lucrărilor.
E.ON Energie România, membră a grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluții energetice, având un portofoliu variat, format din circa 3,4 milioane de clienți, atât rezidențiali, cât şi companii şi municipalități.
Directorul executiv al E.ON, Leonhard Birnbaum, a anunțat, pe 22 mai, la un eveniment internațional de specialitate, organizat la Atena, că grupul german ia în calcul vânzarea operațiunilor de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România, după cum a relatat Profit.ro.
Conducerea grupului german E.ON a declarat că „explorează opțiunea” de a ieși de pe piața furnizării de energie și gaze din România din cauza deteriorării raportului risc-randament al business-ului , care a venit ca urmare a introducerii in legislație a schemei de sprijin privind plafonarea prețurilor finale la consumatori, precum și a deselor modificări a acesteia.
După anunțul privind acordul, pe 17 decembrie, Sebastian Burduja a subliniat că decizia grupului german de a vinde partea de furnizare nu a avut legătură strict cu climatul din România, ci au vrut să se concentreze mai mult pe partea de rețele de distribuție și să iasă din zona de furnizare și nu a avut legătură cu schema de plafonare a prețurilor din energie din România.
Ministrul Energiei a precizat că au existat companii românești care, încurajate chiar de el, au analizat posibilitatea de a cumpăra partea de furnizare, au făcut oferte neangajante, dar nu au fost la nivelul avansat de grupul ungar. Din informațiile Gândul, Romgaz este una dintre companiile care și-au manifestat interesul ce a cumpăra furnizarea E.ON, fără a se concretiza. Ministrul a completat că este greu de justificat, din perspectiva responsabilității față de acționari, implicit stat, avansarea unei oferte mult peste valoarea companiei.
Potrivit companiei, E.ON este o companie internațională de energie deținută de investitori, cu sediul în Essen, Germania, care se concentrează pe rețele energetice, soluții pentru clienți și vânzări de energie. Fiind una dintre cele mai mari companii energetice din Europa, E.ON joacă un rol de lider în formarea unei lumi durabile, digitale și descentralizate a energiei. În acest scop, aproximativ 75.000 de angajați dezvoltă și vând produse și soluții pentru clienți privați, comerciali și industriali. Peste 47 de milioane de clienți achiziționează energie electrică, gaze, produse digitale sau soluții pentru mobilitatea electrică, eficiența energetică și protecția climei de la E.ON.
MVM este a doua a companie ca mărime din Ungaria și a 6-a în Europa Centrală, conform datelor oficiale. Este un grup de companii dinamic, inovator, care câștigă continuu dominație și la nivel regional. Prin competențele sale profesionale oferă o contribuție semnificativă la securitatea aprovizionării în Europa Central-Est. Cu prezența sa activă în 23 de țări, cu peste 19.000 de angajați și cu peste 11 milioane de clienți casnici și companii (inclusiv aproape 2 milioane în Republica Cehă, Slovacia și România), MVM Group este un jucător important în energia din regiunea ECE. ecosistem. MVM este, de asemenea, un important centru de cunoștințe în domeniul energiei, cu o expertiză semnificativă în producția de energie neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, soluțiile energetice cu amănuntul și comercializarea energiei.
Grupului MVM are în portofoliu acțiuni preluate de la E.ON Ungaria, conform unui acord din 2019 dintre cele două companii-mamă, tranzacție finalizată în decembrie 2021, conform comunicatului oficial.
Deținut de statul maghiar, Grupul este deja prezent pe piața locală din România, prin MVM Future Energy Technology S.R.L., filiala sa, care produce energie electrică din surse regenerabile din 2011.
MVM Future Energy Technolgy SRL a fost prima societate achiziționată de Grupul MVM, în România, iar în 1 ianuarie 2022 societatea a absorbit alte trei societăți din grupul MVM România, respectiv H2O Energy Srl., Aqua Energia Srl. și MVM Energy Trade Plus S.R.L.(fosta Cyeb), noua entitate devenind un jucător integrat pe piața de energie și gaze naturale, a cărui activitate cuprinde atât producția de energie, cât și activitatea de trading și furnizare către clienții finali.
MVM Future Energy Technolgy SRL este una dintre cele trei companii amendate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), așa cum a confirmat oficial pentru Gândul, pentru încălcarea legislației privind achiziția și vânzarea energiei, informație făcută publică, fără a dezvălui identitatea companiilor, pe 21 decembrie 2023, de președintele instituției, George Niculescu.
Potrivit bilanțului publicat de Ministerul Finanțelor, cifra de afaceri netă a companiei era, în 2023, 50.622.243 lei și un profit net de 1.565.794 lei, asta după ce, în 2022, avusese o cifră de afaceri de 106.689.576 de lei și o pierdere netă de 14.805.424 de lei.
Cel mai recent exit de pe piața românească de energie a fost al italienilor de la Enel, care au vândut activele către grecii de la PPC, ieșire anunțată în noiembrie 2022.
Sursa foto: Shutterstock, companii – caracter ilustrativ
Citiți și: