Care este viitorul schemei de plafonare a prețurilor în energie? Sebastian Burduja: „Am văzut efecte și la consumatori. Au început să scadă facturile”
This browser does not support the video element.
Întrebat despre posibilele planuri sau campanii de informare în perspectiva creșterii prețului la energie atunci când va expira schema de plafonare, respectiv la 1 aprilie 2025, conform actualului calendar, Sebastian Burduja a explicat că se caută soluții pentru o eventuală regândire a măsurii în paralel cu reliberalizarea.
Schema de compensare – plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale ar putea fi continuată, dar sub altă formă, a spus ministrul Energiei, joi, răspunzând la întrebările jurnaliștilor privind eventuale pregătiri pentru a atenua impactul eliminării acesteia pentru consumatori.
„Noi am menținut schema de compensare plafonare și cred că este o idee corectă în contextul în care instabilitatea regională este încă semnificativă. Știți bine că am optimizat ordonanța 27 și acum o lună și ceva, am văzut efecte și la consumatori, au început să scadă facturile, la gaze cam cu 15% din evaluarea noastră, la energie electrică, pentru cei cu un consum de peste 300 de kilowați oră pe lună cam cu 10%, poate chiar un pic mai mult decât atât”, a spus ministrul Energiei, explicând că asta înseamnă că furnizorii se ruptă între ei să asigure o ofertă cât, un preț cât mai mic la factură, pentru că altfel riscă să piardă clienți.
Sebastian Burduja a făcut declarațiile, joi, în cadrul unei conferințe de presă, la sediul ministerului, eveniment ocazionat de semnarea a trei contracte cu bani din Fondul pentru Modernizare, pentru refacerea rețelelor de termoficare, cu trei mari administrații, respectiv Craiova, Constanța și Cluj-Napoca.
„Cu siguranță vom găsi o variantă să-i protejăm pe românii vulnerabili”
Astfel, ministrul Energiei a anunțat că, în cazul în care schema nu se va putea menține, în urma discuțiilor cu oficialii de la Bruxelles, aceasta se va transforma cu accent pe consumatorii vulnerabili.
„E corect să ne preocupăm încă de pe acum de ce se întâmplă de la anul. Sigur că noi vom monitoriza ce se întâmplă între timp. Dacă va fi nevoie, vom menține această schemă de compensare-plafonare și cu discuții la Bruxelles, pentru că asta trebuie făcută în niște condiții la nivel european. Dacă nu vom putea să o menținem în forma actuală, cu siguranță vom găsi o variantă să-i protejăm pe românii vulnerabili. De fapt, asta este și direcția europeană: să nu dai un sprijin pentru toți consumatorii – știți bine că România a echivalat cumva un consum mai mic de energie cu o situație vulnerabilă din punct de vedere financiar pentru o gospodărie, nu e o echivalare perfectă, e una aproximativă – și atunci cu siguranță trebuie găsit un set de criterii prin care să identificăm într-adevăr consumatorii vulnerabili și să direcționăm sprijinul doar acolo”, a declarat ministrul Energiei.
„Nu avem procedură de infringement declanșată”
Întrebat dacă ar fi România vizată de o procedură de infringement pornind de la structura schemei, Sebastian Burduja a declarat că a discutat amplu cu Comisia Europeană pe acest subiect.
„Nu avem procedură de infringement declanșată. E adevărat, Comisia Europeană împinge statele membre să treacă în termenul cel mai scurt la o liberalizare totală a pieței, dar având în vedere situația regională, având în vedere că România întotdeauna a fost disponibilă să ajute și Republica Moldova, frații noștri de peste Prut, și Ucraina și în perioada recentă, ați văzut, sunt niște circumstanțe atenuante pe care le avem pentru a păstra o prudență mai mare în modul în care gestionăm prețul la consumatorul final”, a declarat Sebastian Burduja, la întrebarea Gândul.
„Avem scenariile de lucru, vedem cum funcționează piața în următoarele luni de zile și cu siguranță vom pregăti lucrurile astfel încât dacă va fi nevoie de un sprijin în plus din partea statului, să-l direcționăm către cei care chiar au nevoie de el. Așa, sigur, și un apartament gol din Primăverii probabil că beneficiază de (schemă – n.r.) Și repet, principial, direcția europeană e de asemenea corectă și trebuie să ne îndreptăm spre ea, analizând foarte bine impactul”, a conchis ministrul Energiei.
Citiți și: