Anul 2014 a dat semnale pozitive în ceea ce privește creditarea, susține Bogdan Neacșu, vicepreședinte Volksbank, însă problema insolvențelor continuă să reprezinte o provocare atât pentru mediul de afaceri și pentru sectorul bancar.
„Ne lovim de problema insolvențelor. Aceasta este cea mai mare problemă a antreprenorului român. Foarte repede merge către insolvență”, a declarat Neacșu vineri la ZF LIVE.
În opinia sa, anul 2014 a indicat o relansare a creditării pentru că „există foarte multă lichiditate în piață, costul creditării a scăzut, iar modul în care se dezvoltă anumite segmente precum IT, agricultura sau industria prelucrătoare este încurajator”, a spus vicepreședintele Volksbank.
Foto: Volksbank
„Sunt semnale că micii antreprenori încep să conștientizeze că e bine să-și dezvolte anumite capacități de producție”, a mai precizat el, adăugând că banca pe care o reprezintă urmărește să dezvolte capitalul autohton.
„Multinaționalele vin și stau perioade determinate de timp. Din punctul lor de vedere e o problemă de costuri. De aceea, noi urmărim să dezvoltăm capitalul autohton”, a declarat Neacșu.
Numărul insolvențelor a scăzut în prima parte a anului
În prima jumătate a acestui an, numărul insolvențelor a scăzut cu aproximativ 10%, la 12.453 de proceduri dechise, cele mai afectate domenii fiind construcțiile, industriile textilă, extractivă și metalurgica, precum și sectorul hotelurilor și restaurantelor, potrivit unei analize a Coface România.
Asta în condițiile în care în 2013 România a avut a doua cea mai mare rată a insolvențelor raportate la numărul de firme active din Europa Centrală și de Est, de 6,44%, iar numărul insolvențelor deschise pe parcursul anului a fost dublu față de cel din Ungaria, unde sunt cu 30% mai puține companii active, potrivit Coface.
Astfel, în România au fost deschise anul trecut 27.145 de insolvențe, dublu față de Ungaria și de 300 de ori mai mult decât în Polonia, în condițiile în care numărul firmelor active este de patru ori mai mare.
Mai mult, aproximativ un sfert din companiile insolvente în anul 2013 erau profitabile sau aveau o lichiditate teoretică pozitivă, astfel că nu subperformanța financiară a dus la incapacitate de plată, ci mai degrabă deciziile defectuoase de management, potrivit Coface.
25 de miliarde de euro, bani blocați din cauza insolvențelor
Valoarea creanțelor pe care alte companii trebuie să le recupereze de la firmele în insolvență se ridică la circa 10 miliarde de euro, aproape dublu față de suma pe care o au de recuperat bancherii, potrivit datelor Asociației Române a Băncilor (ARB).
„Noi apreciem că suma acestor companii, suma creanțelor blocate în procesul de insolvență la nivelul acestor companii înseamnă undeva la 10 miliarde de euro, în condițiile în care băncile au 5,4 miliarde de euro sume blocate în acest proces”, preciza Florin Dănescu, președintele executiv ARB, la finele lunii iunie.
Totodată, statul român are de recuperat datorii în valoare de 10 miliarde de euro de la companiile aflate în insolvență.