Alimentele la care se va aplica o cotă TVA de 9% sunt: animale și păsări vii, din specii domestice, carne și organe comestibile, pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice, lapte și produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare, fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, cafea, ceai, mirodenii, cereale, produse ale industriei morăritului.
Legiuitorul a precizat câteva aspecte când bunurile se vând la pachete cu alte bunuri. Astfel, dacă se vând la pachet două produse, unul alimentar și altul nealimentar, atunci facturarea se va aplica cu cota TVA diferențiată pentru fiecare produs.
De exemplu, la vânzarea unui pachet ce conține un litru de lapte și o cană, vânzătorul facturează cu prețuri distincte ambele produse. În aces caz, se va utiliza cota de 9% pentru lapte și cota de 24% pentru cană.
Norma mai cuprinde și prevederi referitoare la bacșiș.
Adrian Bența, expert pe fiscalitate consultat de hotnews.ro, este de părere că norma de aplicare a Codului Fiscal are și prevederi care lasă loc de interpretări, cum ar fi colectarea TVA la bacșiș când acesta rămâne la dispoziția societății plătitoare de TVA sau colectarea contribuției de sănătate de 5,5% cota individuală pentru bacșișul distribuit salariaților.
Asrtfel, în cazul în care bacșișul nu se acordă salariaților și rămâne la dispoziția societății statul va aplica un TVA de 24%.
În cazul în care compania decide ca bacșișurile se acordă salariaților, acestea sunt încadrate în categoria veniturilor din „alte surse” reglementate de normele de aplicare pentru art. 78 din Codul fiscal regasite la pct. 152 din HG nr. 44/2004. Acest lucru înseamnă impozitarea bacșisului la nivelul persoanei fizice cu impozitul de 16% fără a fi asimilat venitului din salarii.