Prima pagină » Economic » Care sunt cele mai mari greșeli pe care le poți face într-un CV

Care sunt cele mai mari greșeli pe care le poți face într-un CV

Care sunt cele mai mari greșeli pe care le poți face într-un CV
Ești în căutarea unui nou loc de muncă și acum trebuie să îți faci un CV care să te reprezinte și să îl convingă pe angajator că ești persoana pe care o caută. Există însă trei mari categorii de greșeli pe care le-ai putea face, fără să îți dai seama, atunci când redactezi un CV.

CV-ul este cel mai important instrument pe care îl ai atunci când îți cauți un loc de muncă. El ajunge pe masa angajatorului alături de alte zeci de CV-uri similare și trebuie să te asiguri că nu va fi dat la o parte din cauza unor greșeli banale pe care le-ai făcut fără să-ți dai seama.

Cele mai frecvente trei categorii de erori care apar în CV-uril

1. Vorbești prea mult despre tine în CV

Dacă crezi că în CV-ul tău trebuie să vorbești numai despre tine, mai gândește-te! Treaba CV-ului tău este să facă legătura dintre tine și un angajator, motiv pentru care este bine să eviți exprimări de tipul: 

– „Caut o poziție într-o companie în curs de dezvoltare unde eu mă voi simți împlinit și voi obține experiența necesară pentru a-mi atinge țelurile”. Natura obiectivelor trebuie să se concentreze asupra angajatorului, nu asupra angajatului. Încearcă să te pliezi pe cerințele acestuia, explică cei de la Business Insider.

– „Eu am supravegheat 50 de angajați”. Alege mai degrabă exprimarea „am supravegheat 50 de angajați”. Nu îți începe toate propozițiile cu pronumele „eu”, angajatorul va crede că ești egocentric.

– „Sunt căsătorit”. Nu adăuga în CV prea multe informații personale, în special dacă acestea nu sunt relevante pentru job-ul dorit, precum religia pe care o ai sau dacă ești căsătorit sau nu.

2. Greșeli făcute din neatenție

Acestea sunt cel mai des întâlnite în CV-uri. Verifică ce ai scris în CV pentru a te asigura că nu ai făcut greșeli de scriere. Poți să printezi CV-ul cu un font mai mare sau îți poți ruga un prieten să îl citească.

Ai grijă și la greșelile de formatare, precum așezarea incorectă în pagină, textul redactat cu prea multe fonturi diferite sau cu spații fără rost. Este important să faci acest lucru pentru că angajatorul te poate descalifica pe motiv că ești neatent și nu oferi destul de multă atenție detaliilor.

3. CV-ul prea încărcat cu experiențe care nu sunt relevante

Scopul CV-ului tău este de a-l convinge pe angajator că ai calificările necesare pentru a obține postul vacant. Trebuie să aplici cu un CV care să arate clar că tu ești cea mai bună alegere. Poți face acest lucru mai ușor citind descrierea atribuțiilor pe care le-ai putea avea dacă obții locul de muncă. Nu mulți fac acest lucru.

Evită să treci în CV toate slujbele pe care le-ai avut în ultimii 25 de ani. Optează  să incluzi posturile pe care le-ai avut în ultimii 10-15 ani, dar axează-te pe cele mai relevante pentru job-ul pentru care aplici.

Dacă treci de la un domeniu la altul, menționează de la ultimul loc de muncă experiențele cele mai relevante pentru posibilul angajator.

Include detalii despre competențele pe care le ai și despre reușitele tale. Spre exemplu, dacă ai lucrat într-o echipă, explică ce rol ai avut în obținerea rezultatului final.

Citește și