Prăbușirea prețurilor petrolului pe bursele internaționale este un motiv de îngrijorare pentru statele dependente de exporturile de țiței. Pentru unele dintre acestea, scăderea cotației petrolului poate însemna recesiune economică, notează Business Insider.
Guvernele statelor care exportă cantități mari de petrol depind de prețul acestuia pentru a-și atinge țintele bugetare. Mai exact, veniturile bugetare scad semnificativ atunci când cotațiile scad, ceea ce înseamnă fie că trebuie să reducă din cheltuieli, fie că trebuie să se împrumute mai mult.
Vineri, prețul petrolului a ajuns la 87 de dolari, o reală problemă pentru state precum Venezuela, Rusia sau Arabia Saudită.
În graficul de mai jos sunt ilustrate prețurile de care aceste state ar avea nevoie astfel încât să-și atingă țintele bugetare. În cazul Venezuelei, spre exemplu, prețul petrolului ar trebui să se dubleze anul acesta astfel încât să-și realizeze ținta de venituri.
Pentru state precum Venezuela sau Rusia, prăbușirea cotațiilor petrolului este chiar mai îngrijorătoare deoarece investitorii le consideră riscante, dobânzile cerute pentru eventuale împrumuturi fiind foarte mari.