Un număr de nouă firme, care au depus în total cinci oferte, se bat pentru numirea de management privat la companiile din portofoliul Ministerul Economiei.
Ofertele au fost depuse în cadrul procedurii de achiziție de servicii de asistență pentru recrutare și plasare de personal de administrare în vederea selectării membrilor consiliilor de administrație/consiliilor de supraveghere la societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, aflate în portofoliul Ministerului Economiei.
Procedura este derulată de Ministerul Economiei, prin Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI).
Ministerul Economiei a primit oferte din partea următoarelor firme:
– Asocierea formată din PricewaterhouseCoopers Tax Advisors & Accountants, D&B David și Baias, și George Butunoiu Group
– Boyden Global Executive Search
– Asocierea formată din Fast Forward Solutions SRL și S.C. The Searchers Advisory Group S.R.L.
– S.C. Grafton Recruitment S.R.L.
– Asocierea formată din S.C. Quest Advisors S.R.L. si S.C. Transearch International S.R.L
În perioada urmatoare vor fi analizate documentele de participare depuse de catre ofertanți și vor fi parcurse etapele prevăzute de procedura de achiziție, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Economiei.
Valoarea maximă estimată totală a acordului-cadru multianual este de 22,1 milioane lei (circa 4,8 milioane euro), inclusiv TVA. Valoarea cuprinsă în bugetul pentru acest an a acordului-cadru este de 7 milioane lei (1,5 milioane euro). Durata acordului este până la 31 decembrie 2013.
Care sunt companiile din portofoliul Ministerului Economiei care vor avea management privat
Autoritățile s-au angajat față de FMI să instituie până la finele anului management privat la mai multe companii de stat.
Potrivit ultimului memorandum asumat de Guvern, companiile Electrica Furnizare și Complexul Energetic Oltenia urmau să aibă management privat până la finele lunii septembrie, iar la Romgaz, Nuclearelectrica și Transgaz termenul era finele anului.
Printre companiile care urmau să aibă conducere profesionistă se număra și Hidroelectrica, dar procedura a fost amânată întrucât producătorul de electricitate a intrat în insolvență, în luna iunie.
În septembrie 2011 Guvernul și FMI au convenit să numească manageri privați la 15 companii de stat, în 2011 și 2012, la companiile Poșta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Națională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm și Oltchim.
Pentru selectarea managerilor profesioniști, Ministerul Economiei a încheiat în octombrie 2011 un acord cu firma de recrutare Pedersen & Partners.
În 31 mai 2012 contractul dintre cele două parți a încetat „în condiții amiabile”. Pedersen & Partners anunța în luna iunie că acordul a încetat din cauza intenției Ministerului Economiei de a derula procesul printr-o altă modalitate decât cea prevăzută la semnarea contractului.
Ministerul Economiei anunța în luna iulie că a început procedura de selectare a consultanților care vor recruta manageri profesioniști pentru 47 de companii de stat.