Profesorii ar trebui să evalueze competențele elevilor încă de prin clasa a VII-a și să le spună care sunt meseriile căutate și salariile oferite. În plus, din cauza deficitului de candidați pentru meserii cum este cea de bijutier, unele proiecte de business sunt puse pe „hold".
Sudor, macaragiu, măcelar, bucătar sau instalator sunt doar câteva dintre meseriile la mare căutare în rândul angajatorilor, care au ajuns să fie destul de bine plătite dar pentru care nu se găsesc candidați, spun angajatorii.
„Multă vreme, până acum câțiva ani, școlile profesionale nu au mai avut căutare și nu au mai avut atât de mulți absolvenți, iar meseriașii exisÂtenți au plecat la munÂcă în străiÂnăÂtate. Pe meÂseÂriÂile de «blue coÂÂlÂlar» aÂvem ceÂrinÂțe greu de înÂÂdeÂÂpliÂnit penÂÂÂtru cliÂenții care ne cer suÂdori, unde saÂÂlariile vaÂriază între 1.500 și 3.500 de lei net și se caută numai persoane cu atestat profesional și macaragii la înălțime, unde salariile variază între 2.500 și 4.500 de lei net, plus sporuri cu relocare frecventă”, a explicat Mirela Marinescu, head of executive search în cadrul firmei de recrutare APT.
Alte meserii pentru care se mai cer candidați și nu se găsesc pe piața muncii sunt cele de măcelar, bucătar, dulgher sau instalator
ZF.
„De 2-3 ani au început să reapară școlile profesionale ca urmare a imÂplicării angajatorilor în acest doÂmeniu. Este o soluție care funcțioÂnează, dar nu cred că este neapărat cea mai bună, penÂtru că vine cu foarte multă resÂponÂsaÂbilitate pentru angajatori. Din punctul meu de vedere, cadrele diÂdacÂtice ar trebui să facă o evaluare copiilor încă din clasa a VII-a pentru a vedea ce tiÂpuri de competențe au și să îi orienÂteze pe unii copii către o școală proÂfeÂsioÂnală dacă au înclinații în acest sens, penÂtru că ei nu primesc aceste sfaturi de acasă. Profesorii trebuie să fie coÂnecÂÂtați la piața muncii, să le spună coÂpiilor că astfel de meserii sunt la mare căutare și că sunt bine plătite chiar și în RoÂmânia”, a mai spus MiÂrela MariÂnescu.