Prima pagină » Economic » Care sunt scenariile de creștere economică pe care le ia în calcul Cristian Socol, consilierul economic al premierului Ponta

Care sunt scenariile de creștere economică pe care le ia în calcul Cristian Socol, consilierul economic al premierului Ponta

Care sunt scenariile de creștere economică pe care le ia în calcul Cristian Socol, consilierul economic al premierului Ponta
Un scenariu prudent privind creșterea economică din 2013 este de 1,2%-1,4% din PIB, susține Cristian Socol, consilier economic al premierului Victor Ponta.

Un scenariu prudent privind creșterea economică din 2013 este de 1,2%-1,4% din PIB, susține Cristian Socol, consilier economic al premierului Victor Ponta.

„Merg pe scenarii întotdeauna. Bugetul l-aș face după un scenariu pesimist și un scenariu optimist. Aș merge pe varianta pesimistă – 1,2-1,4%-  și pe varianta optimistă – 1,8-2%. O creștere economică de 1,8%-2% este posibilă în condițiile în care se mișcă foarte bine absorbția de fonduri europene, în condițiile în care se mișcă bine aceste mecanisme de garantare și contragarantare și în condițiile în care nu apar șocuri externe adverse”, a declarat Socol miercuri la ZF Live.

Prognozele privind evoluția economiei în 2013 au fost ajustate treptat în sens negativ în ultimii doi ani. Astfel, Comisia Națională de Prognoză (CNP) estima în mai 2011 o creștere economică de 4,5% din PIB. În prognoza din toamna anului 2011, estimarea a fost redusă la 3,5% din PIB. În prognoza din primăvara anului trecut, Comisia estima un avans economic de 3,1% din PIB, în timp ce în luna noiembrie prognoza a fost revizuită la 2% din PIB.

În opinia sa, Guvernul Ponta va trebui să ia o serie de decizii dure, precum reducerea cheltuielilor bugetare în primii doi ani de mandat când poate miza pe „miopia electoratului”. Economistul a susținut că i-a prezentat premierului un plan de 10 măsuri de reducere a cheltuielilor din sectorul public.

„Pe scurt, un audit al funcțiilor guvernamentale. Să programezi resursele umane, materiale și financiare. Se poate face foarte rapid. Sunt instituții publice care au aceleași sarcini, de acolo poți face economii destul de bune. După, trebuie umblat la achizițiile publice”, a precizat Socol.

Consilierul este de părere că majorarea unor taxe nu este o măsură benefică pentru economia României.

„Există un studiu făcut de Comisia Europeană care arată că majorarea TVA la nivelul de 24% a dus la reducerea PIB-ului potențial al României cu 0,5 puncte procentuale”, a explicat economistul.

O altă prioritate pentru noul guvern este prioritizarea investițiilor publice, proces demarat deja de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Totodată, noul executiv a început să lucreze la o strategie de adoptare a monedei unice europene, strategie care să vină în sprijinul mediului de afaceri. „Am acceptul premierului și am început să lucrez. Principalul obiectiv al României este aderarea la euro”, a precizat Socol.

„Lipsa de strategie este principala problemă a mediului de afaceri. Nu se știe de direcții de dezvoltare există în România”, a subliniat consilierul premierul Ponta.

Citește și