Se știe că orice încercare de a anticipa cursul monedelor este riscantă. Unele forțe le pot împinge într-o anumită diÂrecție, cum este cazul dolarului, însă în mediul permanent în schimbare al pieței valutare, evenimente din orice parte a lumii, din orice moment, le pot schimba direcția. Și totuși, dolarul se întărește constant.
Una dintre cele mai mari victime va fi China. Yuanul chinez se devalorizează în raport cu dolarul de 18 luni, un proces care îi pune pe investitori pe fugă. Procesul riscă să devină unul dezordonat, iar China și-a cheltuit o parte imÂporÂtantă din rezervele valutare pentru a păstra controlul asupra situației.
Ascensiunea în continuare a dolarului va pune presiuni sporite asupra Chinei să-și „ardă” rezervele și mai rapid, șubrezind astfel plasa de siguranță pe care țesut-o în ultimele două decenii.
Și totuși, țările cele mai vulnerabile în fața aprecierii dolarului sunt cele cu datorii masive exprimate în dolari. Rezervele valutare pot fi folosite pentru a susține monedele locale sau a plăti datoriile companiilor. Însă un deficit de cont curent ar acutiza problema in moment ce implică faptul că banii ies din țară.
Citește în continuare pe Ziarul Financiar.