Aproximativ 70% din exporturile României pe teritoriul Uniunii Europene (UE 28) și 60% din livrările la nivel internațional de alimente, băuturi și tutun sunt direcționate către cinci țări, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică (INS).
Astfel, Italia, Bulgaria, Germania, Ungaria și Marea Britanie aduc în buzunarele producătorilor locali de alimente, tutun și băuturi peste 1,1 miliarde de euro. Dependența exporturilor de un număr redus de țări ridică un semn de întrebare în ceea ce privește stabilitatea livrărilor în străinătate în cazul unei crize care ar putea afecta schimburile comerciale, dar și puterea României pe piața internațională a bunurilor și serviciilor.
Mulți producători se îndreaptă către țări precum Italia, Franța sau Spania tocmai datorită comunităților mari de români, care cumpără de regulă și produse românești. Totodată, faptul că țări precum Ungaria sau Bulgaria sunt prezente în top cinci țări de export pentru produse precum alimente, tutun sau băuturi se datorează și ușurinței cu care se realizează transportul mărfurilor. De exemplu, mulți jucători din domeniul lactatelor sau dulciurilor se feresc să livreze produse în străinătate din cauza riscului deteriorării produselor pe timpul transportului, mai ales că timpul de ieșire din țară cu camioanele este foarte ridicat din cauza infrastructurii slab dezvoltate.
Astfel, mai puțin de 15% dintre produsele alimentare, băuturile și tutunul realizate pe plan local depășesc granițele Uniunii Europene, scrie
Ziarul Financiar.