Prima pagină » Economic » Care va fi noua capitală financiară a Europei, dacă Londra își pierde acest statut

Care va fi noua capitală financiară a Europei, dacă Londra își pierde acest statut

Care va fi noua capitală financiară a Europei, dacă Londra își pierde acest statut
După Brexit, Londra și-ar putea pierde în scurt timp statutul de capitală financiară a Europei, scrie James B. Stuart de la New York Times.

Deși niciunul dintre executivii mai multor instutiții financiare importante cu mii de angajați în Londra cu care Stuart a discutat nu are planuri imediate de relocare, toțiau declarat că îșI vor muta o parte semnificativă din angajații bine plătițI în orașe care fac parte din Uniunea Europeană.

Care sunt orașele care ar putea lua locul Londrei? Pentru a răspunde la această întrebare, James B. Stuart a a întrebat specialiști în relocare care ar fi criteriile pe care le-ar lua în considerare în căutarea unui nou centru financiar.

Acesta a discutat de asemenea cu Mark Yeandle, director al Z/Yen Group din Londra șiautor al Global Financial Centers Index, care clasează orașele în funcție de atractivitatea acestora în rândul business-urilor din sectorul serviciilor financiare.

Cele mai frecvent menționate criterii: utilizarea limbii engleze, un mediu de reglementare favorabil, o infrastructură excelentă de transport și comunicații, spații de birouri și de locuit de lux disponibile, școli bune, restaurante bune, oferte culturale și capacitatea de a acomoda un număr mare de persoane foarte bine plătite.

Jurnalistul New York Times a selecționat astfel mai multe orașe europene și a realizat un clasament al acestora pe o scară de 60 de puncte.

Iată rezultatele:

Barcelona (23 puncte)

Mai mulți executivi au apreciat orașul spaniol plin de soare, cu restaurantele sale excelente, viața sa nocturnă animată și apropierea de plajele mediteraneene. Însă, în afară de un aeroport relativ bun, Barcelona pică aproape orice alt test, începând cu cel al cunoștințelor de limbă engleză.

Milano (24 puncte)

Italienii vorbesc puțin mai bine engleza, Milano are restaurante excelente, fiind deja centrul financiar al Italiei. La alte capitole, însă, orașul lasă de dorit, inclusiv la cel al climatului de business. Cele două aeroporturi principale de aici au nevoie urgentă de lucrări de renovare.

Varșovia (24 puncte)

Polonia are mai multe avantaje: flexibilitatea legislației sale din domeniul muncii, un climat de business favorabil, un nivel ridicat de educație și costuri scăzute de trai. Varșovia ar primi cu brațele deschise bancherii din întreaga lume, spre deosebire de alte orașe europene mai avute. Totuși, orașul polonez este clasat foarte jos la capitolul locuințe de lux.

Luxemburg (40 puncte)

Luxemburghezii sunt cel mai bogați din Europa, iar 56% dintre ei vorbesc engleza, iar 84% vorbesc cel puțin două limbi străine. Cunoscut în parte ca paradis fiscal, Luxemburgul este deja un centru de servicii financiare sofisticat.

Însă Banca Mondială clasează foarte jos climatul său de business, iar întreaga țară avea doar 576.000 de locuitori la începutul anului. Londra are peste 360.000 de angajați doar în sectorul serviciilor financiare. Este greu de imaginat cum Luxemburgul ar putea absorbi chiar și numai un mic procent dintre aceștia.

Paris (43 puncte)

Deja un centru financiar important și cel mai atrăgător oraș din punct de vedere cultural din UE, Parisul pare o alegere evidentă. Scorul Parisului este tras însă în jos de aproape orice alt capitol. Numai 39% dintre francezi vorbesc fluent engleza, iar, în pofida unor progrese însemnate făcute în ultimii ani, aceștia au în continuare reputația de a fi neospitalieri cu cei care nu vorbesc franceza bine.

Citește în continuare pe zf.ro.

Citește și