BestJobs: Oferta de locuri de muncă a început să crească la finalul anului trecut. Topul primelor joburi scoase pe piață în 2021
Ultimul semestru din 2020 a adus o creștere a numărului de locuri de muncă oferite de angajatori, față de anul precedent, arată datele platformei de recrutare online BestJobs. Mai mult de jumătate din joburile active anul trecut au fost pentru angajați cu studii superioare. În ceea ce privește joburile la distanță, „vedeta anului pandemic”, specialiștii estimează un avans de 60% al acestora în 2021.
Companiile din România au început să își caute angajați, iar în Top 5 al domeniilor în care se recrutează în prezent se numără vânzările, IT-ul, telecomucațiile, financiar & contabilitate și inginerie, potrivit reprezentanților platformei de recrutare BestJobs.
Cele mai multe locuri de muncă scoase la concurs pe platforma BestJobs la început de an sunt Shop&Sales Assistants, Contabil, Commercial sales representatives, Software Developers.
Bilanțul anului 2020
Deși au fost domenii și companii puternic lovite de criza declanșată de pandemia de COVID-19 din 2020, măsurile de sprijin guvernamental vizând păstrarea relaţiilor de muncă și sectoarele care au cunoscut creșteri importante în 2020 au reușit să contrabalanseze impactul negativ din domeniile afectate, au transmis, marți, reprezentanții BestJobs.
La nivelul economiei, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, numărul salariaților a crescut în octombrie cu 5.200 față de luna septembrie, ajungând la un efectiv total de 4.926.400 de salariați. Totuși, numărul este mai mic cu 62.700 față de luna octombrie a anului precedent.
Potrivit datelor BestJobs, mai ales în ultimul semestru din 2020, s-a observat o creștere a numărului locurilor de muncă de 5% față de aceeași perioadă a anului precedent, tot mai mulți angajatori căutând să angajeze în special personal din categoriile white collar (angajați birouri/cu studii superioare) și blue collar (lucrători).
Peste jumătate din joburi, pentru cei cu studii superioare
Din totalul locurilor de muncă active în 2020, mai mult de jumătate (52%) au fost din categoria white collar, 33% au fost joburi din categoria blue collar, în timp ce 15% au fost joburi pentru poziții de management și coordonare echipe arată datele BestJobs.
Cei mai mari angajatori ai anului 2020 au fost companiile care activează în domenii precum retail, medical&pharma, IT&C, financiar-consultanță, construcții și BPO (Business process ourtsourcing – servicii de externalizare). Astfel, cumulat, angajatorii din aceste șase domenii au postat mai mult de 60% din numărul de locuri de muncă de pe platforma BestJobs, în perioada ianuarie-decembrie 2020.
În 2020, angajatorii au continuat să fie activi în contactarea candidaților, chiar dacă pandemia a modificat într-o mare măsură întreg procesul de recrutare. Astfel, în 2020 volumul total al contactărilor directe din platforma BestJobs a crescut cu 19% față de 2019.
Potrivit datelor BestJobs, s-a remarcat o creștere a interesului angajaților în ceea ce privește căutarea unui un nou job sau, cel puțin, dorința de a evalua ofertele angajatorilor. În „anul pandemic”, numărul total de aplicări pentru joburi noi a fost cu 58% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Cele mai căutate locuri de muncă în 2020 au fost în domenii precum transport – cu peste 260.000 de căutări, financiar-contabilitate – cu peste 250.000 de căutări, transport – cu peste 75.000 de căutări, inginerie – cu peste 54.000 de căutări, medical&pharma – cu aproape 180.000 de căutări, IT&C – cu peste 160.000 de căutări și vânzări – cu peste 145.000 de căutări de joburi.
Se estimează o creștere a joburilor la distanță
Joburile remote, care au putut fi desfășurate de acasă (work from home), au fost vedeta anului pandemic 2020. Conform datelor de la Eurofound (Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă), unul din patru români lucrează de acasă, respectiv 24% din numărul total al salariaților, în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19. După reglementare telemuncii, la nivelul pieței, 20% din companii au implementat munca la distanță pentru toți angajații, iar 80% au implementat munca la distanță doar pentru anumite categorii de angajați, conform Raportului HR Barometru, realizat de PwC România în luna octombrie 2020.
Potrivit datelor BestJobs, în 2020 candidații au efectuat în total peste 600.000 de căutări pentru joburi în care activitatea de zi cu zi poate fi desfășurată de oriunde. „În ceea ce privește perspectiva joburilor remote în 2021, estimăm o nouă creștere, de aproximativ 60% față de 2020, pentru joburile white collar în sistem work from home”, au transmis reprezentanții BestJobs.
Unul din patru angajați resimte un stres dublu la job. Aproape o treime sunt epuizați
Aproape două treimi din angajații români sunt mai stresați la locul de muncă. Peste 70% dintre angajații români care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs la sfârșitul anului trecut spun că nivelul de stres la locul de muncă a crescut de la declanșarea pandemiei, iar mai mult de un sfert dintre aceștia apreciază că nivelul de stres chiar s-a dublat.
Mai mult, după 10 luni de pandemie, copleșiți de sarcini la serviciu, teamă, incertitudine și izolare socială, aproape 30% dintre respondenți admit că deja au ajuns la burnout (epuizare – n.r.). Oboseala resimțită în urma unui program solicitant îi face pe alți aproape 20% dintre angajați să creadă că în cel mult o jumătate de an vor ajunge la epuizare, dacă stresul se va menține la același nivel, în timp ce aproape 16% estimează că vor ajunge la epuizare în cel mult un an.
Digitalizarea procesului de recrutare, principala tendință în 2021
Potrivit reprezentanților BestJbs, principala tendință din piața muncii în 2021 va rămâne digitalizarea și automatizarea, atât în procesul de recrutare, cât și în activitatea angajaților.
Abilitățile care vor conta în decizia de angajare, mai mult decât oricând, vor fi rezolvarea situațiilor complexe, adaptabilitate, capacitatea de a lua decizii rapid sau aptitudinile digitale, spun angajatorii.
În ceea ce privește formarea și dezvoltarea resurselor umabe, în 2021 cele mai multe companii îşi propun schimbări importante în dezvoltarea abilităţilor angajaţilor, reconversie profesională și schimbarea modului în care măsoară productivitatea angajaţilor proprii, arată datele BestJobs.
BestJobs, una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România, are peste patru milioane de profesioniști conectați la piața muncii și peste 25.000 de joburi active în orice moment, atât în țară, cât și în străinătate.