Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj derulează un program de masterat unic, „Data Science for Industry and Society”, susținut gratuit de SAS

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj derulează un program de masterat unic, „Data Science for Industry and Society”, susținut gratuit de SAS
Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Daniel David
Publicat: 18/05/2021, 16:18
Actualizat: 18/05/2021, 16:19

Rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj, Daniel David, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că Universitatea derulează un program de masterat unic – Data Science for Industry and Society – care conține 715 ore de conținut de învățare data science, inclusiv cursuri gratuite și furnizare de software. Programul este susținut în mod gratuit, în proporție de 90% de SAS, lider global al soluțiilor de analytics. 

Programul de Masterat se desfășoară deja la UBB și încă două universități din România și face parte din angajamentul SAS de a forma 5.000 specialiști în data science în România, până în 2025.  Formarea de specialiști în domeniu ajută companiile de top și instituțiile publice să-și accelereze procesele de transformare digitală prin adoptarea tehnologiilor inovatoare de AI și analytics.

SAS vizează pregătirea a 5000 de specialiști în data science în România, până în 2025

„Întrucât Cluj-Napoca a fost recunoscut drept centrul românesc de inovare tehnologică, știm că universitatea noastră trebuie să rămână în față și să ofere programe competitive de specializare în tehnologii de vârf. Oferim un program de masterat unic – Data Science for Industry and Society -, care conține 715 ore de conținut de învățare data science și este 90% SAS, inclusiv cursuri gratuite și furnizare de software”, a declarat Daniel David, Dr., Rector al Universității Babeș-Bolyai.

Abilitatea de a utiliza instrumente analytics, esențială pentru digitalizarea administrației publice și a sectorului de business

Tehnologia se dezvoltă rapid, iar țările se confruntă cu provocarea de a avea forță de muncă calificată gata să adopte și să utilizeze cele mai avansate instrumente pentru dezvoltarea societății și a mediului de business. În ultimii ani au existat schimbări drastice ale cerințelor forței de muncă și, totodată, o lipsă de profesioniști calificați, capabili să înțeleagă nevoile de business. Abilitatea de a utiliza instrumente analytics și de a obține informații prin intermediul acestora este esențială pentru dezvoltarea digitalizării administrației guvernamentale și a sectorului de business.

Shukri Dabaghi, SAS VP CEMEA.

„România se află în topul regiunii la nivel de digitalizare, iar noi suntem hotărâți să contribuim la dezvoltarea și accelerarea acestui segment, prin valorificarea elanului actual și oferirea expertizei noastre. Suntem de părere că nu este vorba doar de tehnologie în sine, ci și de oameni, tehnologie și business, iar noi investim activ în toți cei trei piloni, în întreaga regiune”, a menționat Shukri Dabaghi, SAS VP CEMEA.

Investiții de un miliard de dolari în dezvoltarea tehnologiei, educației și serviciilor AI

SAS continuă intenționează să investească un miliard de dolari în dezvoltarea tehnologiei, educației și serviciilor AI. O parte semnificativă din veniturile anuale ale SAS sunt reinvestite în cercetare și dezvoltare pentru a optimiza ciclul de viață analytics pentru clienții săi. Compania lucrează la proiecte și inițiative inovatoare în toate industriile din Europa de Sud-Est și continuă dezvoltarea Centrului de Excelență în Analytics, care poate acționa ca o punte, conectând diferite unități organizaționale ale companiei.

Unul dintre obiectivele  principale ale SAS constă în consolidarea prezenței și abordarea mai multor inițiative în domeniu, acționând ca un partener al statului în implementarea Strategiei naționale pentru transformarea digitală în România, țară care deține o poziție geografică importantă și funcționează ca centru strategic și tehnologic esențial pentru companie, adaugă Tayfun Topkoc, director regional SAS SEE. Regiunea Europa de Sud-Est a avut printre cele mai rapide creșteri anul trecut, în ciuda dificultăților.

„Apetitul” acestor țări pentru noile tehnologii, pentru modele digitale de business și inovație este cu adevărat extraordinar și admirabil.

„România are marea oportunitate de a conduce în continuare dezvoltarea digitală și de a începe să utilizeze puterea data analytics, machine learning, automatizare și AI, care vor îmbunătăți semnificativ viața de zi cu zi, publică și privată a românilor, și care va facilita dezvoltarea sectorului business” , adaugă Tayfun Topkoc, director regional SAS SEE.

Centre de excelență dedicate advanced analytics în România

Strategia SAS este de a aduce capabilități de advanced analytics în toate sectoarele majore: bancar, telecomunicații, administrație publică, energie și utilități, petrol și gaze, producție, retail. Astfel, compania va investi în continuare în programe academice, precum cel cu Universitatea Babeș-Bolyai și altele, pentru a califica forța de muncă românească pentru locurile de muncă din viitor.

„Dar valoarea acestor investiții poate fi cu adevărat evidențiată prin construirea, alături de companii private, de centre de excelență dedicate advanced analytics, care pot construi și explora în mod continuu modalități inovatoare de a utiliza datele și de a oferi informații celor care iau decizii ”, a spus Ștefan Baciu, Country Manager SAS România & Moldova.

Dar inovația nu se oprește la limitele tehnologiei. Multe dintre ideile care au determinat cândva deciziile de business critice nu se mai aplică, pe măsură ce organizațiile se adaptează la un nou normal în continuă schimbare.

ONG 360 colaborează cu SAS în cadrul Programului academic de dezvoltare a cursurilor de master în data science

ONG 360 a început o colaborare puternică cu SAS în cadrul Programului academic de dezvoltare a cursurilor de master în data science, pentru diferite universități din România, a declarat Mariana Ungureanu, fondatorul Think Tank 360.

Mariana Ungureanu, fondatoarea Think Tank 360°

ONG-ul lucrează îndeaproape cu Ministerul Muncii pentru a aduce cele două noi roluri pe piața muncii din România (COR-Clasificarea ocupațiilor din România): Data Science (expert în cercetarea științifică a datelor), Data Analytics (expert în cercetarea datelor digitale). Acest lucru va duce la creșterea numărului de tineri profesioniști în domeniul data science, cu un set unic și specific de abilități pentru a digitaliza România, a precizat Mariana Ungureanu.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Warren Buffett spune că ar putea rezolva „în 5 minute” una dintre marile probleme ale...