Meseria de electrician este foarte bănoasă în România. Meseriașii adevărați nu duc lipsă de lucrări și au venituri destul de bune. Dar cât câștigă un electrician în Italia, țară care a „importat” multă forță de muncă din România?
Conform unui anunț postat pe un site specializat în locuri de muncă, sunt job-uri disponibile în Italia pentru instalatori.
Se caută bărbați care au cel mult 58 de ani.
„Aveți experiență pentru postul de electrician și vă doriți un loc de muncă în acest domeniu? În cazul în care cunoașteți limba italiană și aveți codice fiscale, ați ajuns unde trebuie!
Noi vă oferim oportunitatea de a profesa în domeniu, făcând ceea ce vă place și pentru ce ați fost pregătit. Se lucrează în hale industriale, construcții și panouri solare, în Italia (Roma, Milano)”, conform anunțului de angajare.
Programul de lucru este de 8-10 h/zi, se oferă cazare, mâncare sau bani pentru mâncare, transport organizat și nu este nevoie ca persoana care candidează la acest job să fie vaccinată anti-COVID, se arată în anunțul postat pe site-ul Jooble.
Cei care ajung să se califice la acest loc de muncă vor primi între 1.600 și 1.800 de euro, pe lună.
În ultimii ani, numeroase românce aleg să meargă la muncă, peste hotare, în speranța că vor câștiga mai mulți bani și vor reuși să facă mai multe în viață. O mare parte dintre femeile din România aleg să plece la muncă în Italia, ca îngrijitoare de bătrâni.
În 2022, potrivit stiridiaspora.ro, salariul badantelor, așa cum sunt numite îngrijitoarele bătrânilor în limba italiană, au avut unsalariu cuprins între 730 și 1.560 de euro. Însă, de anul viitor, româncele vor primi bani în plus.
De la 1 ianuarie 2023, salariile minime vor fi actualizate în funcție de modificarea indicelui prețurilor de consum Istat, cu ajustare la 80% din inflație. Acest lucru se traduce printr-o creștere cu 9% a salariilor menajelor, badantelor și bonelor pentru familii, care se luptă deja cu inflația care în noiembrie a fost peste 11%.
„Din 2023, actualizările salariale vor începe în funcție de modificarea indicelui prețurilor de consum Istat. Salariul menajerelor, badantelor și bonelor ar putea fi în creștere cu aproximativ 9% față de minimele actuale. Suntem foarte îngrijorați pentru că timpul de intervenție se scurge, având în vedere că până la data de 20 decembrie Ministerul Muncii va trebui să convoace Comisia Națională de actualizare a salariilor, așa cum prevede art. 38 din Contractul Colectiv Național de Muncă, iar în absența unui acord între partenerii sociali, majorarea va fi declanșată automat”, subliniază Fidaldo (Federația Italiană a Angajatorilor din Muncă Casnică).
Româncele reprezintă cea mai mare forță de muncă în domeniul îngrijirii bătrânilor în țări ca Spania, Italia, Germania sau Austria.