Ministrul Muncii, anunț important despre salariul minim de 3.000 de lei: Ne dorim să intre în vigoare de la 1 ianuarie / 1,3 milioane de români sunt plătiţi cu salariul minim
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus, marți, referitor la posibilitatea ca salariul minim brut pe economie să ajungă la 3.000 de lei, că spera ca măsura să intre în vigoare de la 1 ianuarie. În prezent, 1,3 milioane de români sunt plătiţi cu salariul minim.
„Cred foarte mult în dialogul social. (..) Mâine (miercuri-n.r.), în Consiliul Tripartid avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm să avem și o decizie pentru a putea trece la etapa următoare și anume testul IMM și transparența decizională. (…) Toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariul minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie”, a spus ministrul Muncii, despre majorarea salariului minim de la 1 ianuarie la 3.000 de lei.
Marius Budăi a adăugat că, de la jumătatea anului 2022 a fost introdusă posibilitatea ca firmele să majoreze salariul minim cu 200 de lei, fără ca statul să perceapă vreo taxă.
„Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei și să continuăm această practică și anume să nu îi taxăm”, a mai spus Budăi, citat de Mediafax.
Referitor la numărul total al angajaţilor plătiţi cu salariul minim, Marius Budăi a spus că este vorba de 1,3 milioane.
„Mai sunt şi cei plătiţi din agricultură şi construcţii, în jur de 500.000, cu precizarea că aceia beneficiază de salariul de 3.000 de lei”, conform sursei citate.
Nicolae Ciucă: „Ne dorim ca salariul minim să crească”
Nicolae Ciucă a vorbit, în urmă cu 10 zile, despre creșterea salariului minim, pe care a spus că și-o dorește, însă pentru a fi realizată este nevoie mai întâi de o analiză a bugetului. Până când nu va avea pe masă o analiză bine întocmită, cu indicatori și predicții, Nicolae Ciucă nu va mai avansa niciun procent estimat de mărire a salariului minim.
„Calculele nu sunt tocmai aliniate cu realitatea, pentru că atunci când vorbim despre creșterea salariului minim este vorba despre o limită de la care un angajator își poate plăti angajatul. (…) Sigur, ne dorim ca salariul minim să crească și de fiecare dată când am avut această posibilitate am discutat despre creșterea salariilor și pensiilor. Vrem să îi sprijinim pe oameni să treacă peste această creștere de prețuri, doar că până nu vom face o analiză pe buget nu doresc să fac niciun fel de referire la cuantumul cu cât va creștere salariului minim”, a explicat Nicolae Ciucă.
Întrebat despre o valoare de 3000 de lei a salariului minim, cifră avansată în presă inclusiv de partenerii de guvernare social-democrați, premierul a răspuns: „Valoarea va depinde de cifrele care sunt reflectate în proiectul de buget”.
Marcel Ciolacu: „Atât în Italia, cât și în Germania a fost mărit salariul minim!”
Într-un dialog de la distanță cu șeful Guvernului, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a explicat de ce trebuie crescut salariul minim în România. Liderul social-democraților a oferit exemplul țărilor din Vest, care au adoptat astfel de măsuri sociale.
„O treime din români au salariul minim pe economie. E un pic diferit față de țările dezvoltate din Europa. Atât în Italia, cât și în Germania a fost mărit salariul minim. De ce? Ca să-și mențină puterea. De exemplu, în construcții, au venit și ne-au spus că 3000 de lei e prea mic, ei ar prefera 4.000 de lei. Așa se face. Nu există altă variantă în lume. (…) Dar e evident că va trebui mărit salariul minim. Doresc în continuare o creștere, dacă nu totală, măcar parțială”, a declarat Marcel Ciolacu.
Decizia privind majorarea salariului minim pe economie se va lua în cadrul coaliției de guvernare. Cel mai probabil, creșterea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023.