Prima pagină » Economic » Cariere » Piața muncii » Salariile continuă să crească în economie. Angajații din asigurări au câștigat cu 50% mai mult. Își revin câștigurile celor din transporturi aeriene

Salariile continuă să crească în economie. Angajații din asigurări au câștigat cu 50% mai mult. Își revin câștigurile celor din transporturi aeriene

Salariile continuă să crească în economie. Angajații din asigurări au câștigat cu 50% mai mult. Își revin câștigurile celor din transporturi aeriene
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.785 lei în martie 2021 / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Luna martie a adus, pe ansamblul economomiei, creșteri de 5% ale câștigurilor angajaților față de februarie și de 4,5% față de acum un an, luând în calcul și indicele prețurior de consum din perioadele analizate. Cei care lucrează în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) au urcat pe locul secund în topul celor mai mari salarii din țară, după locul I deja consacrat deținut de angajații din IT, cu un câștig salarial net de 8.210 lei.

După un plus la salariu de peste 800 de lei față de luna precedentă, cei care lucrează în „Activitati de servicii in tehnologia informatiei; Activitati de servicii informatice” conduc topul celor mai mari salarii din economie în luna martie, cu un câștig salarial mediu net de 8.876 de lei (față de 8.047 lei în februarie), potrivit datelor Institutului Național de Statistică, date publicității joi.

Creșterea de 10% a câștigului net din martie, față de luna februarie, este mai mică, dacă este raportată la cel din martie 2020 (8.289 lei – 7%).

Câștigul mediu net în martie: 3.547 de lei

La nivelul economiei, în martie, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,4% față de februarie, respectiv cu 182 de lei, și a ajuns la 3.547 de lei. Creșterea e de 5%, în raport cu inflația.

Similar, față de luna martie 2020, creșterea câștigului salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%, de la 3.294 de lei, dar avansul real a fost de 4,5%, luând în calcul și evoluția prețurilor de consum.

În ceea ce privește câştigul salarial mediu nominal brut, în luna martie 2021 acesta a fost 5.785 lei, cu 288 lei (+5,2%) mai mare decât în luna februarie 2021, și cu 399 lei (7,4%) peste cel din martie 2020, de 5.386 de lei, din martie 2020, în termeni nominali.

Topul celor mai mari creșteri salariale este condus de angajații cu activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), cu un avans de 46,7% al câștigului mediu net, de la 5.597 de lei în februarie, la 8.210 în martie, urcând pe locul doi în clasamentul celor mai mari salarii din martie. Raportat la martie 2020, creșterea lor salarială nominală este de 23%.

Pe locul trei al salariilor se află cei cu activități de editare din domeniu informații și comunicații, cu un câștiga salarial mediu nominal net de 6.853 lei, în creștere cu 23% de la 5.572 de lei, din februarie, a doua cea mai mare creștere pe economie în acest interval. Față de martie 2020 creșterea este de 9%, în termeni nominali.

Angajații din HORECA, cel mai prost plătiți

Angajații din transporturi aeriene au avut în martie o creștere de 5,5% a câștigului salariului net față de februarie, până la 4.217 lei. Asta după ce luna anterioară ei aveau cele mai mari scăderi ale salariilor de la an la an, respectiv, de 29,3%, de la 5.650 de lei în februarie 2020, la 3.999 lei, în februarie 2021. Scăderea din martie 2021, față de martie 2020 s-a mișcșorat astfel la 22,2%, rămânând cea mai ridicată scădere pe economie, de la an la an.

Cele mai mici salarii nete din economie au fost primite și în martie de angajații din hoteluri și restaurante, respectiv 1.751 de lei, cu 0,2% mai mult față de februarie și cu 9% mai mult decât în martie 2020, când pandemia de COVID-19 abia își facea simțite efectele în economie, respectiv în HORECA.

Per ansamblu, INS precizează că în luna martie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic – exclusiv activităţile de administraţie publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială – nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Singurele scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (-9,2%), activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii (-7,3%), respectiv în fabricarea echipamentelor electrice (-0,7%). De amintit că, în februarie, cei din domeniul tutunului au avut o creștere de 53% a câștigului salarial mediu nominal net, la 7.446 de lei, de la 4.849 de lei, din ianuarie. Cu un câștig net de 6.758 de lei, ei se află pe locul 4 al saalriilor din martie.

În ceea ce privește sectorul bugetar, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+4,9%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice), în administraţie publică (+0,9%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,3%).

Evolutia martie 2020 – martie 2021 – INS by Gandul.info on Scribd

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și