Săptămâna de muncă de 4 zile, implementată și în Belgia. Cum se poate opta pentru mai puține zile la serviciu
Belgienii vor putea lucra doar patru zile pe săptămână fără pierderi la salariu, după ce guvernul a revizuit legislația muncii din țară, scrie the Guardian. Însă, orele din a cincea zi de muncă vor trebui redistribuite în celelalte patru zile.
Opțiunea angajaților de a lucra zile mai lungi pentru a câștiga un weekend de trei zile a făcut parte din pachetul de reforme economice convenite marți în cadrul coaliției de guvernare. Companiile pot respinge o cerere a unui angajat pentru o săptămână de lucru redusă, în care vor lucra aceleași ore totale, dar angajatorii vor trebui să își justifice răspunsul în scris. Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat că scopul reformelor pieței muncii, inclusiv noilor reguli privind munca de noapte, este de a crea o economie mai dinamică și mai productivă.
„După doi ani grei, piața muncii a evoluat. Prin acest acord, stabilim reperele pentru o economie bună”, a spus premierul Belgiei.
Săptămânile de lucru de patru zile au fost testate în Islanda între 2015 și 2019 și de atunci a devenit alegerea a 85% din populația activă a țării. Și Scoția va încerca să implementeze o astfel de săptămână de lucru pentru șase luni, guvernul punând 10 milioane de lire sterline la dispoziția companiilor participante.
De Croo a spus că administrația sa dorește să încurajeze mai mulți oameni să lucreze, doar 71,4% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani având în prezent un loc de muncă, cu 10 puncte procentuale mai puțin decât în Germania, spre exemplu. Guvernul belgian și-a stabilit obiectivul de a crește procentul populației acrive pe piața muncii la 80% până în 2030. De Croo a spus că o „libertate mai mare pentru angajat” este cheia pentru creșterea ratei de angajare.
De asemenea, companiile cu 20 sau mai mulți angajați vor trebui să ofere personalului lor opțiunea de a se „deconecta” după programul de lucru, ceea ce înseamnă că nu trebuie să răspundă la apeluri sau e-mailuri între orele 23:00 și 5:00. Personalul va putea, de asemenea, să solicite și să aștepte un răspuns motivat din partea angajatorilor, în cazul în care doresc să-și schimbe programul de lucru de la o săptămână la alta. În plus, personalul cu ore variabile trebuie să își cunoască programul de lucru cu șapte zile înainte.
Cu toate acestea, în conformitate cu noua legislație a muncii, o rată a salariului pentru munca de noapte va intra în vigoare numai după miezul nopții, față de limita actuală de la ora 20:00. „Perioada Covid ne-a forțat să lucrăm într-un mod mai flexibil. Piața muncii a trebuit să se adapteze la asta”, a mai spus De Croo.