Prima pagină » Economic » Cariere » Piața muncii » Sondaj BestJobs: Unu din doi angajați nu se așteaptă la o primă de Paște. Ce buget alocă pentru aceste sărbători

Sondaj BestJobs: Unu din doi angajați nu se așteaptă la o primă de Paște. Ce buget alocă pentru aceste sărbători

Sondaj BestJobs: Unu din doi angajați nu se așteaptă la o primă de Paște. Ce buget alocă pentru aceste sărbători

Mai bine de jumătate dintre angajați (55%) nu mai speră la vreo primă cu ocazia sărbătorilor pascale, potrivit unui sondaj efectuat pe platforma de recrutare BestJobs. Procentul arată, totuși, o creștere a optimismului în rândul angajaților față de sondajului similar din preajma Paștelui de anul trecut, când era în vigoare starea de urgență, iar ponderea celor care nu se așteptau la primă se ridica la 80%.

Dacă majoritatea sunt pesimiști, aproximativ un sfert (26%) dintre angajații chestionați sunt siguri că și în acest an vor primi o primă de Paște, față de doar 3% care se declarau optimiști anul trecut înainte de primele sărbătorile pascale petrecute în context pandemic, în stare de urgență. Restul respondenților (18%) declară că nu știu dacă angajatorul îi va recompensa.

Cei mai optimiști prevăd o primă de peste 500 de lei

Aproape 28% dintre cei care sunt convinși să vor avea primă se așteaptă ca angajatorul să le dea bani în plus la salariu, alți 17% cred că vor primi tichete cadou, iar puțin peste 5% speră la coșuri-cadou cu produse specifice, de sezon, din partea angajatorului.

Valoarea primei la care se așteaptă angajații, fie că e vorba de bani sau cadouri, nu va fi mai mare decât anul trecut, consideră aproape 28% dintre respondenți. Aproape 26% dintre angajați se așteaptă ca bugetul de cadouri să fie sub 400 lei anul acesta și doar puțin peste 7% se așteaptă să primească de la angajator peste 500 de lei.

Pentru aproape 1 din 5 angajați (19%), o primă de Paște este neapărat necesară pentru a se descurca financiar cu cheltuielile aferente acestei sărbători. Pentru 46% venitul suplimentar este binevenit și ajută în susținerea cheltuielilor de Paște, și aproape 32% afirmă că nu depind de această primă pentru a se pregăti de Paște, dar bonusul arată aprecierea pe care compania o are pentru ei.

Aproape 10% alocă cei mai mulți bani pentru călătorii și distracție

Bugetul alocat pentru sărbătorile pascale, de la alimente, cadouri și distracție – este mai mic decât anul trecut pentru cea mai mare parte (46%) a respondenților. Alți 33% spun că vor cheltui la fel, în timp ce cei care spun că alocă un buget mai mare față de 2020 reprezintă 20% dintre respondenți.

Majoritatea (76%) respondenților la sondajul BestJobs intenționeză să cheltuiască cea mai mare parte a bugetului total alocat pe cumpărături pentru masa de Paşte, pentru 15% cea mai mare cheltuială va fi pe cadouri, în timp ce pentru 9% dintre respondenți, călătoriile și distracția sunt pe primul loc al destinației banilor.

Bugetul alocat pentru cadouri destinate celor apropiați pornește de la o sumă de până la 500 de lei, pentru 40% dintre respondenți, între 500 și 1.000 de lei, pentru puțin peste 44% dintre respondenți, și între 1.000 și 1.500 de lei, pentru 11% dintre cei care au răspuns la sondajul BestJobs.

Două treimi dintre respondenți spun că vor petrece acest Paște acasă, cu familia și prietenii, iar printre principalle motive invocate se numără lipsa banilor suficienți pentru călătorii (35%), teama de infectare cu COVID-19 în timpul unei călătorii (24%), restricțiile de circulație repetate, cauzate de numărul mare de îmbolnăviri cu COVID-19 (15%), dar și dorința de a economisi (13%).

Sondajul a fost efectuat între 16-26 aprilie 2020, pe un eșantion de 926 de utilizatori de internet din România.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele