Carnea de porc s-ar putea ieftini ca urmare a importurilor din Ungaria, unde TVA a scăzut la 5%
Importurile de carne de porc în creștere din Ungaria, unde TVA a scăzut de la 1 ianuarie de la 27% la 5%, ar putea duce la ieftinirea cărnii de porc de pe piața românească în următoarele luni, a declarat agenției MEDIAFAX Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc.
„Crescătorii de porci sunt îngrijorați de importurile care vin din Ungaria, după ce de la 1 ianuarie la ei a scăzut TVA la carne de porc de la 27% la 5%. Lor le convine să vândă aici, unde prețul e mai mare decât în Ungaria. Chiar dacă vând la prețul de la ei, câștigă din diferența de TVA, care la noi e 24%”, a spus Ladoși.
El a afirmat că situația va genera și importuri la negru de pe piața maghiară. Astfel de situații se întâmplă frecvent când există diferențe mari de TVA între țări vecine.
Guvernul ungar a redus de la începutul acestui an TVA pentru porci vii și carnea de porc de la 27%, cel mai ridicat nivel din UE, la 5%, pentru a proteja producătorii locali de importurile mai ieftine.
„Va fi o presiune pe piața românească. Au început deja să crească importurile, dar doar regional, deocamdată, în Bihor, Satu Mare și Arad. Ungurii vin cu carnea și o vând unde pot, la magazine mici, la măcelării sau la procesatori mai mici. Ne așteptăm ca în aceste condiții prețul cărnii de porc pe piața românească să scadă”, a mai spus oficialul asociației.
Problemele producătorilor români ar putea fi amplificate și de refuzul Rusiei de a mai primi importuri de carne de porc din UE, după ce s-au depistat cazuri de pestă porcină.
„Va crește astfel pe piața europeană cantitatea de carne de porc disponibilă, pentru că o parte s-ar fi dus în Rusia”, a explicat Ladoși.
În primele zece luni ale anului trecut, România a importat 121.000 de tone de carne de porc, în valoare de 223 milioane de euro, și 33.000 de tone de porci vii, care au costat 80 de milioane de euro. Comparativ cu perioada similară din 2012, cantitate de carnea de porc importată a scăzut cu 5,4%, însă a crescut cu 2,2% ca valoare. În același timp, greutatea animalelor vii importate a coborât cu 2,7%, dar s-a plătit pentru ele cu 5,3% mai mult.
Cantitatea de carne de porc importată în 2012 a depășit 156.000 de tone, față de 158.000 de tone în 2011, și a costat 267 de milioane de euro (269 milioane euro în 2011). În 2012 s-au importat 40.500 de tone de porci vii, pentru care au fost plătite 90 de milioane de euro, în timp ce importurile de porci vii în anul anterior au fost de 29.500 de tone (62 de milioane de euro).
De la 1 ianuarie, România poate exporta carne de porc în statele Uniunii Europene, după ce în ultimii zece ani acestea au fost sistate din cauza restricțiilor impuse ca urmare a descoperirii unor cazuri de pestă porcină.